Лондон. Британският премиер Борис Джонсън и служителите в неговия офис

...
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън и служителите в неговия офис
Коментари Харесай

ТАСС: Британските медии обвиниха офиса на Джонсън в системни нарушения на остарелите мерки

Лондон. Британският министър председател Борис Джонсън и чиновниците в неговия офис евентуално са нарушили рестриктивните мерки поради ковид няколко пъти по време на първите талази на пандемията. Това се показва в взаимно следствие, оповестено от английските вестници The Guardian и The Independent, представени от TACC .

Отбелязва се, че на 15 май 2020 година на Даунинг Стрийт 10 се е състояло празнично събитие, в което е взел участие и премиера, макар напътствието на управляващите на страната да се сведе до най-малко директният контакт с други хора. Според изявленията Джонсън е прекарал към 15 минути на празненство, проведено във връзка сполучливите дейности на управляващите в битката с пандемията. Според източници на медиите този ден към 20 чиновници на премиерския офис са пили алкохол, а самото събитие е завършило късно вечерта.

Вестниците акцентират, че настоящите тогава правила не разрешават на британци, които не живеят под един покрив, да се срещат в огромни компании на закрито. Освен това в деня на празненството тогавашният министър на опазването на здравето Мат Ханкок на конференция е призовал жителите на Обединеното кралство „ да си останат вкъщи колкото е допустимо повече “ и „ да съблюдават разпоредбите, да се грижат за фамилията и да не рискуват здравето си “, само че в това време той също е участвал на събитието, извършено във връзка облекчаването от страна на държавното управление на редица други ограничавания за ковид.

Кабинетът на Джонсън, в отговор на искане за коментар на описаните събития, съобщи, че „ министър председателят е провел поредност от срещи през този ден, в това число къс диалог с министъра на опазването на здравето и обществените въпроси и неговия екип в градината (на премиерската резиденция) след конференциите “. " Премиерът се върна в резиденцията малко след седем часа вечерта. Малък брой чиновници, чието наличие беше належащо по работни аргументи, бяха в градината на Даунинг стрийт денем и вечерта ", оповестиха от офиса на Джонсън..

На собствен ред представителят на Ханкок назова изказванията на изявленията погрешни. " След конференцията, която завърши към 17:53, Мат (Ханкок) даде брифинг с екипа си и по-късно отиде в градината на резиденцията, с цел да рапортува на министър-председателя. Той напусна Даунинг стрийт в 18:32 часа и отиде назад в постройката на Министерството на здравеопазването “, сподели неговият представител.

По-рано в Обединеното кралство избухна скандал поради коледно празненство през декември 2020 година с присъединяване на чиновници от кабинета на министър-председателя, когато страната беше подложена на тежки ограничаващи ограничения заради пандемията. Според Daily Mirror десетки държавни чиновници са взели участие в тържества на Даунинг стрийт 10 в разгара на втората вълна на епидемията, когато на лондончани, които не живеят дружно, беше неразрешено да се срещат на закрито.

На 7 декември ITV пусна невиждани до момента фрагменти от зала за брифинг на медиите в резиденцията на министър-председателя, показващи някогашния представител на Джонсън Алегра Стратън по какъв начин репетира отговори на вероятни въпроси на публицисти за празненството. Във видеото, снимано на 20 декември 2020 година, Стратън се смее доста и разменя смешки с сътрудници, че „ това не беше празненство, а просто малко угощение с вино и сирене “. Записът провокира отвращение както измежду елементарните британци, по този начин и измежду членовете на Народното събрание, в това число членове на Консервативната партия. Иън Блекфорд, началник на фракцията на Шотландската национална партия в Камарата на общините, прикани Джонсън да подаде оставка поради абсурда.

Първоначално Джонсън сподели, че не е имало празненство на Даунинг стрийт през декември предходната година и членовете на обкръжението му са спазвали всички нужни правила, само че на 8 декември, изказвайки се в Камарата на общините на английския парламент, ръководителят на държавното управление даде обещание да ревизира случая. Той изрази отвращение от държанието на Стратън във видеото и се извини, че си е разрешила да се майтапи с опцията да пренебрегне наредбите за ковид. В същото време министър председателят повтори, че съгласно информацията, с която разполага, празненството, на което е щяло да бъдат нарушени рестриктивните мерки, не е извършено.

Освен това предходната седмица имаше известия в пресата, че е проведена коледна викторина за чиновниците на Даунинг стрийт през декември 2020 година Много чиновници са взели участие в нея в отдалечен формат посредством видеоконферентна връзка, само че някои са участвали персонално в самата резиденция, което също опонира на разпоредбите, използвани тогава.

На този декор рейтингът на утвърждение на Джонсън падна до рекордно ниско равнище за целия му мандат отпред на държавното управление. Според последното изследване на социологическия институт YouGov в този момент единствено 24% от интервюираните са се изказали позитивно за премиера, до момента в който 66% от жителите на кралството са построили негативно мнение за него (останалите не са изразили отношението си).

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР