Логистичната компания Matternet съобщи, че ще открие постоянна мрежа от

...
Логистичната компания Matternet съобщи, че ще открие постоянна мрежа от
Коментари Харесай

Дронове доставят кръв и лабораторни проби в болници

Логистичната компания Matternet заяви, че ще открие непрекъсната мрежа от дронове за доставка на медицински материали, лабораторни проби, кръвни проби и други диагностични проучвания в Швейцария. Мрежата от дронове ще свързва разнообразни лаборатории, клиники и лечебни заведения, като ще стартира да работи още от идващия месец. Според шефовете на Matternet всяка доставка ще стига до получатела, за който е предопределена най-много за 30 мин.

Matternet е компания записана в Калифорния, само че през март получи позволение да оперира мрежа от дронове над Швейцария, в това число над гъсто обитаемоте региони. Фирмата сподели своята Matternet Station, нещо като футуристично изглеждаща огромна бяла пощенска кутия, с размер към два квадратни метра, която ще бъде конфигурирана на покривите или на земята в лечебни заведения и лаборатории и ще може да посреща и изпраща дроновете носещи пакети.

Дейността на мрежата оперирана от дронове ще се реализира в кооперация с Швейцарските пощи. От октомври тази година мрежата ще стартира да работи, като няколко лечебни заведения в Лугано към този момент са тествали системата по-рано тази година и са останали доста удовлетворени от сигурността и бързината на доставките. Matternet възнамерява да разгърне изцяло активността си в Швейцария от началото на 2018 година

Потребителите ще употребяват приложение за смарт телефон с цел да поръчат услугите на дрон. Първоначално пратката няма да може да надвишава тегло от 2 кг. Тя се слага в станцията конфигурирана в болничното заведение или лабораторията, а по-късно пакетите се слагат в дрон, който ги придвижва до друга Matternet станция, където получателите могат да си ги вземат, като сканират подобаващ QR код.

След като дронът се приземи, неговата батерия се сменя и той е подготвен за нов полет. Максималното разстояние до което дроновете на компанията ще могат да летят е 20 км., а оптималната им скорост е 70 км/час.

Според проектите на Matternet в бъдеще такива станции за дронове ще се инсталират и в огромни магазини и бензиностанции и ще правят доставки до адреси. След като стъпи в Швейцария, компанията възнамерява да навлезе и на пазарите на Германия и Обединеното кралство, които са доста по-големи и интензивни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР