Лобистката програма на Северна Македония изключително активно работи и печели

...
Лобистката програма на Северна Македония изключително активно работи и печели
Коментари Харесай

Историк пред Lupa.bg: Ромите са вписани в Конституцията на РСМ, а българит е не

Лобистката стратегия на Северна Македония извънредно интензивно работи и печели на своя страна изявени западни политици. Нищо чудно, че Жозеп Борел да е попаднал в нея. Както Бундестага гласоподава резолюция, признаваща македонската еднаквост и език, по този начин и в други европейски парламенти властта в Скопие приготвя почвата да го създадат. Това съобщи пред Lupa.bg историкът доцент доктор Спас Ташев във връзка настояването на заместник-председателя на Европейска комисия Скопие да влезе в Европейски Съюз, без да трансформира своята Конституция.



„ РСМ се пробва да заобиколи поставените условия за влизане в Европейски Съюз, само че каквито и старания да поставя, ние имаме единна европейска позиция, дефинирана от Франция и призната от целия Европейски Съюз. Досега няма такава процедура, а и не виждам вид тя да бъде променена без диспути на високо равнище. Европейски Съюз обаче като че ли не помни, че отговорностите на Северна Македония са детайлизирани в двустранните протоколи с България, а изпълняването на договореностите също е изискване за започване на договаряния. Имаме два подписани протокола, които отразяват четирите български претенции, а те са: отвод от езика на омразата, отвод от гонене на лицата с българско съзнание, промяна на образованието и изчистване на учебниците от всеобщите имитации и откриване на архивите на югославските секрети служби. Без Скопие да е изпълнило всичко това, не виждам по какъв начин ще стартира преговорния развой ”, уточни историкът.

„ Спорът сред България и Северна Македония не е двустранен, защото правата на индивида са универсални. Ако българите нямаха своя страна, това значи ли, че няма да има проблем? Не, несъмнено. Потъпкването на човешките права е фундаментален проблем и е дълг на всички европейски жители да се борят против дискриминирането.

В Конституцията на Скопие ромите са вписани като народ, албанците и сърбите също. Българите трета категория ли сме, че да не бъдем вписани?! ” сподели още доцент доктор Спас Ташев.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР