Ливанският премиер Саад Харири връчи на президента Мишел Аун оставката

...
Ливанският премиер Саад Харири връчи на президента Мишел Аун оставката
Коментари Харесай

Ливанският премиер подава оставка

Ливанският министър председател Саад Харири връчи на президента Мишел Аун оставката си и тази на своето държавно управление, предадоха международните организации. Харири заяви това в тринадесетия ден на ливанските митинги.

" Отивам в президентския замък, с цел да връча оставката на държавното управление си на президента на републиката ", съобщи Харири. Краткото му изказване беше излъчено по малкия екран и беше приветствано от протестиращите в Бейрут. Харири добави, че в качеството си на министър председател, се е озовал в задънена улица по отношение на митингите и по тази причина е решил да връчи оставката си. Харири прикани ливанците да запазят сигурността и стабилността в страната, предава Българска телеграфна агенция.

Ливанците стачкуват от 17 октомври. Те упрекват политическата класа в неприятно ръководство, пилеене на публични средства и за ширещата се корупция. Заради митингите банките не работят, а протестиращите са блокирали пътища, което сковава страната.

Сега президентът Мишел Аун, който е политически съдружник на Хизбула, може да одобри оставката на Харири и да стартира съвещания за ново държавно управление, или да изиска от него да размишления, отбелязва Ройтерс.

Бяха нужни девет месеца, с цел да се образува съдружният кабинет на Харири през януари предходната година.

След оповестената от премиера оставка някои стачкуващи се зарекоха да останат на улицата. Те споделиха, че това е единствено първата стъпка към " построяването на патриотична демократична страна и към осъществяването на настояванията, поставяни от протестиращите от 17 октомври насам ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР