Ливан започва своето квалификационно пътуване за Световното първенство по футбол

...
Ливан започва своето квалификационно пътуване за Световното първенство по футбол
Коментари Харесай

Квалификация за Световното първенство по футбол 2026: Футболът „може да донесе радост“ на Ливан на фона на войната в Газа

Ливан стартира своето квалификационно пътешестване за Световното състезание по футбол през 2026 година, до момента в който сянката на войната надвисва над тях, както и за техните съперници Палестина.

При естествени условия ливанските почитатели ще се съберат в Бейрут, с цел да приветстват своите герои към Северна Америка и, може би, първата им поява на международната сцена.

Продължете четене

лист от 4 детайла 'Много играчи загинаха': войната на Израел против Газа удря палестинския футбол 'Ние сме от вярната страна на историята': възходящата омраза на Селтик за Палестина 'Донесете Hersh Home ": Футболен клуб чака израелски " левичар ", заложник на Хамас Феновете на Селтик дават обещание " недвусмислена поддръжка " за Палестина макар противоположната реакция завършек на списъка

Тези времена обаче не са естествени. Кедърите стартират акцията си против съперници, чиято татковина е изправена пред непрекъснати бомбардировки от Израел, водещи до гибелта на 11 500 палестинци от началото на войната на 7 октомври.

Поради опасения, че опустошителният спор може да се популяризира в Ливан, играта беше преместена от Бейрут в Шаржа в Обединените арабски емирства.

За първи път Световната купа през 2026 година ще включва най-малко осем тима от Азия вместо нормалните четири. Тъй като Ливан стигна до последните 12 тима в квалификационния кръг през 2022 година, няма да има потребност от голямо усъвършенстване, с цел да почука на вратите на огромната сцена на футбола.

„ Тази игра не може да се играе в Ливан, тъй че, за жалост, е най-добре да е там, където е сега “, сподели Ваел Чехайеб, член на изпълнителния комитет на Ливанската футболна асоциация, пред Ал Джазира.

„ Всеки се надява, че войната няма да се разрасне тук [Ливан], защото не могат да си го разрешат. “

Футболът може да носи наслада

Годините на неприятно ръководство и обвиняванията в сериозна корупция от страна на политически водачи доведоха стопанската система на Ливан до провал.

Мащабната детонация на пристанището в Бейрут през 2020 година докара до минимум 218 смъртни случая, пострадвания на 7000 други и остави повече от 300 000 души без дом. Освен това аргументи материални вреди на стойност към 3,8-4,6 милиарда $.

Това символизира общото неразположение в страната, където валутата доближи исторически дъна, спиранията на тока са норма и инфлацията удари мощно, което докара до публично съмнение в държавното управление.

„ Има икономическа рецесия и прибавете, че към войната на юг, която може да обхване повече региони, хората са уплашени, виждайки какво се случва в Газа и на Западния бряг “, сподели Чехайеб.

Chehayeb казва, че в такива сложни времена футболът може да бъде източник на единение и вяра.

Страната избухна в радостни празненства, когато Ливан победи могъщата Южна Корея в квалификациите за Световното състезание през 2014 година

Стигането до или даже покрай Световната купа би било монументално достижение за съвсем шестмилионната страна.

„ Ливанският народ е в положение на паника и неустановеност, тъй че успехите на националния тим могат да донесат наслада на мнозина “, сподели той.

През последните няколко месеца под управлението на треньор Никола Юрчевич, хърватинът, който беше назначен предходната година, Ливан се опита да се отдалечи от прагматичния и отбранителен жанр от квалификационната акция през 2022 година

Победа с 1-0 над Индия през септември беше сложена сред три равни провали като посетител на Тайланд, Черна гора и Обединените арабски емирства, само че има признаци, че нещата може да се подобрят.


Войната в Газа „ промени всичко “

Докато палестинците не престават да играят, до момента в който войната бушува вкъщи, има терзания и за играчите на Ливан.

„ Нашите играчи са съсредоточени върху това да стигнат до финалния кръг на квалификацията за Световното състезание по футбол през 2026 година, както и за Купата на Азия през 2027 година, само че това не значи, че не са наранени [от войната] “, мениджърът на националния тим на Ливан Рачид Насар сподели Ал Джазира.

Ветеранът полузащитник Мохамад Хайдар е измежду най-загрижените.

34-годишният мъж е родом от южния град Тайр Деба, който е по-близо до границата с Израел, в сравнение с столицата Бейрут, и затова е предразположен на израелска инвазия от юг.

Освен очевидната угриженост за фамилията и приятелите, Хайдар е угрижен за бизнес ползите в Бейрут, които включват зони за игра и академия.

„ Има угриженост по отношение на плана и източника на нашия занаят “, сподели Хайдар, добавяйки, че ситуацията в Газа е „ трансформирала всичко “.

„ Различно е и безпокойството е по-голямо, само че ще създадем всичко допустимо, с цел да се опитаме да хвърлим светлина в тъмнината и да създадем ливанския народ благополучен “, сподели той.


„ Ливан и Палестина са равни “

Въпреки че страната може да направи някои спортни триумфи, с цел да повдигне духа, цялата футболна конструкция в Ливан се нуждае от националния тим, с цел да се показа добре.

Тъй като общата стопанска система се поколеба, финансовото положение на спорта го последва и в страната има малко налични пари.

Местни футболни чиновници споделиха на Al Jazeera, че ливанската федерация е съумяла да поддържа финансово клубовете след пандемията с доходи, генерирани от подвизите на националния тим и продължителното им присъединяване в квалификациите за Световното състезание през 2022 година

Ливан доближи до финалния кръг, което означаваше 10 спомагателни доходоносни мача против страни в тежка категория като Иран и Южна Корея и спомагателни парични награди от ФИФА и Азиатската футболна конфедерация.

„ Очевидно е, че икономическата рецесия визира всички спортове “, сподели Рачид.

„ Ливанската футболна асоциация не получава никаква помощ от държавното управление. “

Сега обстановката е доста по-лоша.

Мачовете на Висшата лига на Ливан се играят на празни игрища заради съображения за сигурност, а последният сезон приключи с несъгласия, когато решителен за купата мач сред Ал-Ахед и Ал-Ансар беше спрян за най-малко 15 минути заради проблеми с публиката.

Тогава не е изненада, че играчите търсят различни източници на доходи, както Haidar.

Въпреки това най-хубавият метод играта и играчите да вършат пари през идващите месеци е да стигнат до Световното състезание.

Във втория кръг, който стартира в четвъртък, 36 тима са разграничени в девет групи по четири. Първите двама от всяка група ще преминат към финалния кръг, където 18 тима ще се борят за осем автоматизирани места за Световната купа.

Ливан и Палестина са групирани дружно с Австралия и Бангладеш.

Австралия, класирана на 27-мо място в света, се чака да бъде отпред, а Бангладеш (класирана на 183-то място) може да изчезне на дъното, като се изключи огромни разстройства.

Това може да остави Ливан (класиран 104-ти) и Палестина (класиран 96-ти) да се състезават за второто място.

Победа в Шарджа би била огромна стъпка към финалния кръг.

„ Мисля, че Ливан и Палестина са съвсем равни “, сподели основният треньор на Палестина Макрам Дабуб пред Al Jazeera.

„ Ако успеем да спечелим този мач, това в действителност ще усили възможностите ни за прекосяване към идващия стадий, само че знаем, че Ливан мисли по същия метод. Ще бъде сложен мач и за двата тима. ”

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР