Литва затваря два гранични пункта с Беларус

...
Литва ще затвори два от шестте си гранични пункта с
Коментари Харесай

Литва ще затвори два от шестте си гранични пункта с Беларус.

Двата селски пропускателни пункта, които не се използват от търговски превозни средства, ще бъдат затворени от петък.

Правителството каза, че решението е в отговор на промени в геополитическото положение и заплахите за националната сигурност, както и контрабандата.

Западните съседи на Беларус засилиха сигурността, откакто Минск предостави подслон на бойци от руската наемническа група Вагнер.

Това дойде като част от сделка за прекратяване на краткия бунт в Русия от Вагнер през юни.

Литовското правителство каза, че пропускателните пунктове при Тверецюс и Сумскас ще бъдат затворен и трафикът ще бъде пренасочен към Медининкай, най-големият от неговите шест контролно-пропускателни пункта.

Заместник-министърът на транспорта Agnė Vaiciukeviciute каза на Associated Press, че затварянето е временно.

Полша също рязко ограничи достъпа от Беларус, а във вторник Латвия нареди подкрепления до границата си.

Премиерът на Латвия Крисиянис Карин каза, че Беларус трябва да знае, че страната му е сериозна относно осигуряването на границите си за доброто на собствения си народ и на останалата част от Европа.

"Видяхме, че това лято натискът от Беларус не намалява, а постепенно се увеличава", каза г-н Карин.

"Ние просто увеличаваме присъствието си и изпращаме ясен сигнал както на собственото ни общество, така и на беларуските власти, че това не е шега."

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Полша обяви миналата седмица, че изпраща 10 000 допълнителни войници на границата си с Беларус след предполагаемо нахлуване на беларуски военни хеликоптери.

Правителството казва, че ще помогне за защита срещу наемници от руската група Вагнер, които се преместиха в Беларус, след като полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че бойците на Вагнер може да се представят за мигранти и да влязат в ЕС.

Притесненията нарастват сред съседите на Беларус - близък съюзник на Русия - от юни, когато бунт на Вагнер оспори авторитета на президента Владимир Путин.

Сделка сложи край на 24-часов бунт, при който войските превзеха южния руски град Ростов и тръгнаха към Москва - прекратявайки марша само на 200 километра (124 мили) от столицата.

Съгласно споразумението на бойците на Вагнер беше казано, че могат или да се присъединят към редовната руска армия, или да отидат в Беларус.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР