Литва обвини Русия за нападението на руския опозиционер Леонид Волков

...
Литва обвини Русия за нападението на руския опозиционер Леонид Волков
Коментари Харесай

Нападнаха руски опозиционер, близък до Навални, пред дома му в Литва

Литва упрекна Русия за нападението на съветския опозиционер Леонид Волков във Вилнюс. Волков е дълготраен съдружник на Алексей Навални. Той е със счупена ръка и пострадвания, откакто беше атакуван и неведнъж удрян с чук. Президентът на Литва дефинира насилието като авансово планувано и обвързвано с други провокации против страната му.

" Намирам се пред кметството на Вилнюс или на към 7км от мястото, на което е атакуван Леонид Волков. Атаката против един от най-близките съратници на починалия Алексей Навални е съществена тематика тук. Разследването е поверено на най-елитните криминалисти на Литва. Официалните управляващи се въздържаха от хипотези за претекстовете за офанзивата и оповестиха, че първо ще си свършат работата. Стана ясно, че ще се работи за усилване на съветските опозиционери в страната.
Неофициално обаче всички приказват, че става дума за заплашване и посланието на Путин към опозицията - изключително в навечерието на президентските избори - на никое място не можете да бъдете сигурни за живота си ".

43 - годишният Леонид Волков е атакуван нощес към 22 часа. Счупено е стъклото на автомобила му, напръскан е със сълзотворен газ, а по-късно са му нанесени голям брой удари с чук. Съпругата на съветския опозиционер Анна Бирюкова разгласява негови фотоси, които красноречиво демонстрират резултата от бруталното нахлуване. Волков е откаран в болница нощес и пуснат вкъщи със счупена ръка. Той направи послание в канала си в Телеграм.

" Здравейте, другари. У дома съм, благодаря ви доста за думите на поддръжка. Тежко е, само че ще се оправим. Буквално желаеха да ме трансфорат в шницел. Мъжът ме нападна в двора на дома ми, удари ме по крайници 15 пъти. Кракът някакси е добре. Боли ме като ходя. Но, пък счупих ръката си. Главното е, че ще продължим да работим и няма да се предадем. Засега не съм подготвен да давам каквито и да е мнения, само че е явно, че получих " присъщото бандитско санктпетербургско поздрав " от Владимир Владимирович Путин ", сподели Леонид Волков - съдружник на съветския опозиционер Алексей Навални.

Президентът на Литва Гитанас Науседа се обърна към Путин след нападението.

" Нека е ясно - управляващите ще проверяват и уповавам се, ще открият отговорните лица. Мога да кажа единствено едно нещо на Путин - никой тук не се опасява от вас ", уточни Гитанас Науседа, президент на Литва.

Леонид Волков е една от най-известните опозиционни фигури в Русия, непосредствен сподвижник на Навални - ръководеше екипа му и беше ръководител на Антикорупционния фонд на рецензия на Путин до 2023-та година. Подобно на доста други съветски опозиционери и той живее от години във Вилнюс, а в Русия против него има повдигнати редица обвинявания. Часове преди офанзивата против него Волков декларира пред съветското издание Медуза, че се притеснява за живота си след гибелта на Навални. Дава и изявление за Ройтерс през вчерашния ден, в което приказва за бъдещето на съветската опизиция и за идните президентски избори.

" Ето за какво Путин повдига обвинявания, убива и трови, с цел да накара хората да избягат отвън страната, където за тях е доста комплицирано да живеят. Нашата работа е цялостна със комплицирани провокации, живеем в мрачни времена, работим под голямо напрежение с голям риск, тъй като знаем, че Путин освен убива хора вътре в Русия, само че убива и хора и отвън Русия ", сподели Леонид Волков.

Волков e един от уредниците на акцията във връзка изборите в Русия - съветски опозиционери да се съберат тъкмо в 12 часа в неделя пред изборни секции на кротичък митинг. От полицията във Вилнюс не бързат да разясняват версии, само че деликатно наблюдават събитията.

" Литовската полиция интензивно се подтогвя за събитията през почивните дни. Главните събитията са в Руската федерация, само че те може да имат отражение и тук, в Литва ", увери Ренатас Позела, основен комисар на полицията.

Руското посолство във Вилнюс не е коментирало нападението.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР