Лицензът на дома за стари хора „Свети Георги“ е отнет

...
Лицензът на дома за стари хора „Свети Георги“ е отнет
Коментари Харесай

След пожара: Лицензът на дома за стари хора във Варна е отнет още в края на миналата година


Лицензът на дома за остарели хора „ Свети Георги “ е лишен още предходната година, когато трябваше да бъдат възобновени лицензите на всички обществени институции. Но поради множеството нарушавания и инспекциите на контролиращата организация лицензът не е бил възобновен.

Пожарът в дома лиши живота на четирима души, един е в болница.



За страдание, за този дом през юли месец предходната година имаше различен сходен случай. Тогава постройката се намираше на друга локация, само че още веднъж пожарът взе 4 жертви, а през последните месеци този дом също беше обект на нашите инспекции и разказахме на феновете на bTV за безразсъден смъртен случай, който се случва след сборичкване сред двама от домуващите.

Още тогава ние наблегнахме на обстоятелството, че дома действа без лиценз и то към този момент 5 месец.

„ В случая считам, че прокуратурата, която тогава все беше сезирана и освен прокуратурата в един момента през днешния ден чуваме изявления, а все едно за първи път прокуратурата чува за този проблем. Конкретно в този дом във Варна, което не е истина, а те са сезирани по надлежния ред. Тогава по надлежния ред бяха сезирани и всички останали заинтригувани страни и заинтригувани институции. Така че в тази ситуация приказваме за една постройка, за една част на активност, която сега прави нещо, което по никакъв метод не може да се назова дом за остарели хора “, сподели някогашният обществен министър Надя Клисурска.

Според ръководителя на Окръжна прокуратура – Варна Красимир Конов, че лицензирането е Лицензирането е в пълномощията на общественото министерство и по съответно на АКСУ.

„ Констатирани са нарушавания по отношение на етичното отношение към потребителите. Грубо отношение, най-общо неуважение на техните човешки права. Лицензирането е в пълномощията на общественото министерство и по-конкретно на АКСУ. Прокуратурата не взе участие в този развой. (..) Започнали сме инспекция по случая. Обжалването в някои случаи стопира осъществяването. Има несъгласие в тълкуването дали едно обжалване стопира или не стопира осъществяването “, сподели той.

„ Нямам какво да кажа, безпомощен съм. Без глас, без думи. Пореден случай и няма орган, който да управлява тези обществени домове - нито съд, нито прокуратура, нито локална власт, трансферират си отговорността един на различен, въртим се в обаян кръг, а хората мрат като въшки. Трябва да има профилиран орган за непрестанен надзор, тъй като тези хора нямат потенциал, нито са психолози, нито експерти “, сподели Михаил Петров - юрист по дело за смъртен случай в същия дом.

Вчера екип на bTV се свърза с управлението на дома. Светльо Черамов е притежател с изключение на на този, на още два дома в Девня и в Пловдив, лицензът е лишен и за трите, защото е на компанията, която употребява обществената услуга. Според него е безусловно законно, до момента в който се апелира решението в съда, той да продължава да действа и сподели, че ще продължава да го прави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР