Литовците ще решат на референдум в неделя дали да се

...
Литовците ще решат на референдум в неделя дали да се
Коментари Харесай

Брекзит принуди литовците да решават за двойно гражданство на референдум

Литовците ще решат на референдум в неделя дали да се вкарат промени в конституцията , които да разрешат двойно поданство . Допитването е в отговор на Брекзит, написа " Политико ".

Литва е с население 2,8 милиона души . Повече от 10% от жителите живеят в други страни членки на Европейски Съюз. 700 000 литовци са напуснали страната си от 1990 година

Много литовци избягаха в други страни членки на Европейски Съюз с по-високи заплати след международната икономическа рецесия през 2008 година Застаряващото население принуждава политиците да призоват младите емигранти да се върнат в родината си.

Данни на Евростат демонстрират, че повече от 200 000 литовци живеят във Англия. Липсата на двойно поданство в никакъв случай не е била проблем поради свободното придвижване. Но в този момент Англия е на път да напусне Европейски Съюз и мнозина се безпокоят, че хиляди жители могат да изберат да се откажат от литовските си паспорти и да се снабдят с английски паспорт.

Референдумът се отнася единствено за корекция в конституцията, тъй че жителите на Литва да не изгубят поданството си, когато получат паспорт на друга страна.

От литовската общественост на Острова разясниха, че множеството литовци желаят да се завърнат в страната си някой ден и поради това е значимо да имат тази алтернатива. Дебатът за двойното поданство не е почнал поради Брекзит, а е ускорил процеса.

Но социологическите изследвания демонстрират, че по-малко от половината гласоподаватели възнамеряват да гласоподават на референдума , съгласно новинарския уебсайт LRT.

Онлайн изследване с над 1000 литовци във Англия демонстрира, че 26% са склонни да се снабдят с английско поданство.

В момента има изключения в правилото за двойно поданство, което обгръща хора, които са напуснали или са депортирани от страната преди 1990 година, когато беше под руска власт.

Референдумът ще се организира дружно с първия тур на президентските избори. Президентът Далия Грибаускайте се отдръпва след два поредни мандата.

Литовците в чужбина започнаха да гласоподават по пощата при започване на май , а ранното гласоподаване в страната стартира в понеделник сутринта и ще завърши довечера. Същинската част е в неделя.

Повече от 50% от имащите право на глас би трябвало да поддържат предлагането, с цел да влезе в действие.

Тези, които се афишират против референдума, считат, че литовците могат да употребяват двойното поданство , с цел да избегнат наложителната военна работа, а също по този начин вреди на националната сигурност и не е патриотично.

Има опасения, че смяната може да разреши на руснаци да се снабдят с литовски паспорт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР