Лисицата, като не можела да стигне гроздето викала, че е

...
Лисицата, като не можела да стигне гроздето викала, че е
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: Лисицата, като не можела да стигне гроздето викала, че е кисело

„ Лисицата, като не можела да стигне гроздето викала, че е кисело, гласи една българска сентенция. “

Така транспортният министър Георги Гвоздейков разяснява във Фейсбук изказвания за новия медицински хеликоптер, изказани през вчерашния ден в Народното събрание. И изясни:

„ Някои хора си мислят, че най-съвременният италиански хеликоптер е като остарелия „ Москвич “ и настойчиво желаят да ни върнат в предишното. Купиш го нов „ Москвич “-а и я бензинът няма да ти стигне за 100 км, тъй като пробката на резервоара не е завита и изминал. Фарове няма за през нощта, че бушонът е изгорен на късите и все такива соц неудачи, които през днешния ден се опитваха да пресъздават.

Сега обстоятелствата, с които да опровергая лъжите:

1. На 31 януари в 17:29 българско време хеликоптерът излетя от Пескара (Италия) и прелетя до Дубровник с разстояние 370 км, като кацна в 18:50. Което значи следното:

  • минал е 370 км за 1:21 часа и горивото не е свършило. Имал е гориво за още близо 300 км полет.
  • един час от времето на полета е било в тъмната час на деня от 17:50 ч. до кацането му в Дубровник в 18:50 ч. От това е видно, че хеликоптерът е летял и по мрачно.

2. Хеликоптерът може да каца на разнообразни от площадките в лечебните заведения места, тъй като това му е работата. Регулациите гласят следното:

  • AMC1 SPA.HEMS. 125(c)(4) Изисквания за успеваемост на HEMS интервенции. Критерии за избор на място за интервенции HEMS: За да избере работна площадка от въздуха, водачът или операторът би трябвало да дефинира: Минимални размери, които да бъдат два пъти по-големи от ротора (винта на хеликоптера) и минимум четири пъти дължината на хеликоптера, което се прави оценка от екипажа от въздуха.

3. Към днешна дата има 5 сертифицирани болнични хеликоптерни летища. Три в София и по едно във Варна и Панагюрище. Одобрени и в развой на узаконяване са Русе, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Сливен, Стара Загора, Габрово.

4. Пет от водачите имат професионален летателен опит сред 8000 и 9800 летателни часа. Възрастовата граница, до която могат да правят полети е 65 години.

5. Сертификатът за Авиационен оператор следва да бъде публикуван, като едно от изискванията за издаване е да има регистриран хеликоптер, което към този момент е реалност.

И последно, само че не по значимост! България Хели Мед Сървиз напълно скоро ще започва профилиран асортимент за образование на млади водачи на хеликоптер за HEMS, които желаят да работят тази атрактивна специалност. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР