Лишаването от сън, прилагано в контролирани условия, бързо намалява симптомите

...
Лишаването от сън, прилагано в контролирани условия, бързо намалява симптомите
Коментари Харесай

Доказано: Безсънието лекува депресията

Лишаването от сън, прилагано в следени условия, бързо понижава признаците на меланхолия при към половината от пациентите с тази диагноза. Това демонстрира първият мета-анализ по тематиката за съвсем 30 години, написа в прессъобщение Университетът на Пенсилвания, представено от OFFNews.

Частичното отнемане от сън (сън в продължение на три до четири часа, последвано от наложително бодърстване за 20-21 часа) е също толкоз дейно, колкото тоталното отнемане от сън (лишаване от сън в продължение на 36 часа), без значително въздействие на медикаментите върху тези резултати.

Учените от Университета на Пенсилвания, направили проучването, обаче не предлагат този способ за всички пациенти. Въпреки че депривацията (лишаването от сън) може да докара до клинично усъвършенстване на признаците на меланхолия в границите на 24 часа антидепресантите си остават нормалното лекуване на меланхолия.

Депривацията се практикува от 1966 година насам. Предишни проучвания са посочили бързи резултати на намаляване на напрежението от лишаването от сън при към 40-60% от случаите, само че този % на отговор не е бил оценен от 1990 година насам, макар че през този интервал има повече от 75 изследвания по този въпрос.

Екипът преглежда повече от 2000 изследвания, осъществени в продължение на 36 години, с цел да дефинира до каква степен отговорът може да е повлиян от типа (тотална или частична депривация) и времето на лишаването от сън (по-рано или по-късно отнемане от сън), клиничната извадка (наличие на депресивни или манийни епизоди или композиция от двете), банкет на медикаменти, както и възрастта и пола на извадката. Те изследват по какъв начин отговорът на депривацията може да се разграничава в обособените проучвания съгласно това по какъв начин се дефинира " отговора " във всяко изследване.

" Проучванията, включени в нашия разбор, демонстрират, че лишаването от сън има резултат за доста популации ", споделя водещият създател доктор Илейн Боланд. " Независимо от това по какъв начин се мери количествено отговора, по какъв начин е била приложена депривацията или типа на меланхолия, ние открихме съвсем еквивалентна степен на отговор ".

Но в последна сметка, тъкмо по какъв начин лишаването от сън визира мозъка, остава неразбираемо. Учените възнамеряват да проведат спомагателни изследвания по този въпрос и да дефинират механизма на този способ.

Резултатите са оповестени в Journal of Clinical Psychiatry.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР