Липсващи икони и несъгласувани намеси от некомпетентни реставратори в една

...
Липсващи икони и несъгласувани намеси от некомпетентни реставратори в една
Коментари Харесай

Пишман реставратори “позлатяват“ незаконно една от най- старите църкви в Родопите

Липсващи икони и несъгласувани намеси от некомпетентни реставратори в една от най- старите църкви в България – „ Свето Успение Богородично ” в Златоград. Министерството на културата и прокуратурата в Смолян към този момент са почнали инспекции след сигнали от възмутени жители.
Прочетете още
Нерегламентирано обмазване с шлагметал на иконостаса и част от проскинитариите е установил при инспекция в църквата " Успение Богородично " в Златоград екип на Министерство на културата. Специалистите отпред с ръководителя на Регионален инспекторат за запазване на културното завещание в Южен централен регион за обмисляне при Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " арх. Слави Славов са създали оглед след сигнал от началника на Министерство на вътрешните работи в Златоград контрольор Дичо Беширов.  

Пред иконостаса е издигнато железно скеле и непрофесионални реставратори са почнали да нанасят шлагметал в южната половина - от страничната икона " Св. Атанасий Александрийски " на Захари Зограф до царските двери. Шлагметалът е положен по всички профилирани рамки и колонки на подиконните пана и царския ред, а в южния транспортен съд - на празничните редове, в това число и слънцето. В северната половина " позлатяването " стартира от страничната икона " Св. Петър и Павел " и приключва до северната дяконска врата на иконостаса, като обгръща подиконните пана и царския ред.

Намесите в интериора на храма са осъществени в нарушаване на Закона за културното завещание без координиране, от непрофесионални реставратори и без документално съобщение на Община Златоград и Министерство на културата, без координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание план, отбелязва в констативния протокол арх. Славов. И добавя, че сега на инспекцията не са се правили ремонтни действия по интериора. Не е участвал и отец Виктор Христев, макар че е бил предизвестен за инспекцията. Експертите не могат да удостоверят дали преди полагането на шлагметала са осъществени други предварителни и значими действия като разчистване, китване, грундиране.

Отбелязано е и още едно нарушаване - инсталирано е външно тяло на климатик на северната фасада на църквата, което също опонира на Закона за културното завещание.

Предстои комисия, назначена от кмета на Златоград, с представители на НИНКН, контрольор от Регионалния инспекторат по запазване на културното завещание, на районната дирекция за народен строителен надзор, на музея и на Пловдивската митрополия, да откри и опише в протокол детайлно намесите в храма и нужни ли са укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. След това на виновниците за противозаконните действия ще понесат наказания по ЗКН, които плануват санкция от 15 000 до 30 000 лева за юридически лица.

Църквата е заявена като живописен монумент на културата с категория " локално " значение с писмо №4140 от 31 ноември 1978 година на НИПК - през днешния ден НИНКН.

Според в този момент настоящото законодателство е единична недвижима художествена културна полезност с категория " локално " значение.

Най-странното е, че в интервала 1993-1999 година в храма е осъществена огромна реституция. Община Златорад и художникът реставратор Румяна Дечева и колектив подписват контракт за правене на фотодокументация, графична документи и текстово изложение на установени досега намеси по иконите, иконостаса и принадлежащите амвон, медальони, проскинитарии и владишки престол, както и за правене на стратегия за експониране на иконостаса и иконите. Дечева прави и консервационно-реставрационни работи по две от иконите - " Св. Димитър на кон " и " Св. Богородица с младенеца и четиримата евангелисти ". Изготвени са им реставрационни паспорти. 

Същият реставрационен екип възвръща иконите " Св. св. Апостоли Петър  и Павел ", " Св. Йоан Предтеча ", " Снемане на тялото Христово от кръста " и " Тайната вечеря ". Това се случва през септември и е съответно документирано в паспортите на творбите на изкуството.

През 1998 година Дечева прави реституция и консервация на иконостаса в църквата, която обгръща царските двери, дяконските двери и параклисните двери, иконостаса и венчилката. За всяка подхваната интервенция е направено изложение и фотозаснемане. Година по-късно художникът реставратор Емил Лилов реставрира колоните, капителите, арките и два броя проскинитарии в църквата.

„ Свето Успение Богородично “ е една от най-ранните църкви в Централни Родопи, строена е през Възраждането  - 1834. На иконостаса има скъпи икони, като няколко от тях са на Захари Зограф. Преди няколко години иконите бяха реставрирани от експерти през огромна акция „ Да осиновим икона ”, подета от пловдивчанката Дарина Гочева, чийто жанр от Златоград.

Тя самата също е разтревожена за ориста на скъпите артефакти.

Александра Иванова преди няколко месеца се връща от чужбина и стартира да работи като клисарка в Църквата на доброволни начала.  Тя твърди, че през август и септември е станала очевидец на серия нередности.

„ Настоящият отец Виктор си разрешава самолично да изнася непрекъснато икони от църквата, без да уведомява никого, без да се прави списък и протокол кои икони се изнасят, къде, за какво и т.н.т.Имал е експлицитна възбрана от църковния настоятел отец Запрян от Смолян да прави тези неща, само че все пак септември изнесе още 13 икони.След като никой не взимаше ограничения и не даваше пояснение по въпроса,аз алармирах на 112. Служителите на районно управление (на МВР) Златоград установяваха неналичието и работят по случая ” споделя Александра в сигнал до TrafficNews.

След сигнала, свещеникът сменя катинара на църквата. Църковното настоятелство също слага въпроса за иконите, само че не получава съответен отговор.

На 1 ноември Иванова открива, че липсват още две икони .  

„ За огромно страдание това не е единственият  проблем! Паралелно с изнасянето на икони, от август отец Виктор стартира с персонални помощници всички без никакъв професионален опит в реставрирането да лепят шлагметални (станиолови )златни листчета позлата по дървената част на иконостаса, който материал очевидно коренно го трансформира и бързо се окислява, църквата е вкопана, цялостна с влага, всичко това скоро ще мухляса, както е мухлясала облепената със “злато ”колона на Св.Георги в църквата “Св.вмчк Георги Победоносец “, позлатена от отеца преди към година и половина. Материалът, които се слага, не е подобаващ за образа на двувековна черква ”  категорична е Александра.

Църквата, с изключение на богослужебен храм е и монумент на културата, музей, обект включен в листата на НКЦ (Национално културно наследство) в община Златоград. Съгласно Закона за културното завещание  реставрационни действия на храма и светините в него, могат да бъдат само осъществявани след автограф на Министъра на културата, от комисия  лицензирани реставратори и обстоен списък на всяка активност.Всичко останало е нелегално.

„ Дори и отец Виктор да е имал предпочитание да направи нещо положително - ние всички постоянно сме го подкрепяли, има си законов ред. Това са светини на 2 века,не сме ние хората да пипаме,да избираме материали и тн.Това не е смешка работа ” споделя Александра.  Това е и повода да потърси подпомагане от Министерството на културата и прокуратурата. 

„ Изпратих им сигнали, с цел да съм сигурна, че това, което се случва с църквата ще е най-правилното, най-хубавото, по законов ред и от експерти. Църквата е на съвсем 200 години,една от дребното останали непокътнати вкопани църкви, монумент на културата е с извънредно скъпи редки остарели икони, 3 от които на Захари Зограф. Не може това свято място и музей,да бъде оставен на  произвола на еднолични решения! ” споделя доброволката.

TrafficNews се свърза по телефона с отец Виктор. Той съобщи, че няма визия за инспекциите и не знае за никакви нарушавания. 

 

 ИКОНИТЕ

Сред реставрираните икони има на Иван Доспевски, на Алекси Атанасов, Никола Одринчанин, Константин Михайлов, както и на незнайни майстори от Тревненската и Самоковската школа. Част от иконите са били донесени в Златоград от Атон.

Сред тях има и така наречен йерусалимия - ръчно нарисувана икона върху кожа, а не върху дърво, както се практикувало тогава, която е дарена от прадядото на Дарина Вангел Гочев.

“Кожената " икона е висока 1,50 и необятна 1 метър. Ръчно изрисуваните йерусалимии са същински творби на изкуството - върху тях нормално се изобразявали Богородица, Исус Христос, рисували и Страшния съд.

Сред откритите на църковния таван икони през 2014 година е може би най-нетипичният облик на Божията майка по нашите земи. Тя е изобразена пред разпънатия Христос на хълма Голгота в Йерусалим. Тя ридае, а в сърцето ѝ забит меч или нож. Изкуствоведите дефинират “Матер Долороса ” от XIX век като извънредно рядка, а нейният занаятчия е зограф Никола Одринчанина.



Символът е тъгата, изпитвана от нея пред гибелта на сина ѝ. Това е един западен сюжет, който навлиза в българските земи през XIX в. под съветско въздействие. Заражда се в Западна Европа през XIII в., а по-късно се развива като портрет. Предполага се, че е рисувана в Златоград, защото и в двата храма на града има икони на този занаятчия.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР