Липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш за 12-годишните

...
Липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш за 12-годишните
Коментари Харесай

Липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш

Липсва наложителната ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш за 12-годишните деца, сигнализират родители и лекари.

От началото на 2020 година препаратът е включена в националния имунизационен календар поради агресивното завръщане на коклюшната зараза.

Около 20 милиона деца по света са лишени от животоспасяващи ваксини

Той заменя остарялата двувалентна ваксина против дифтерия и тетанус. Въпреки това лекари не могат да слагат нужната доза на своите пациенти, оповестява БТВ.

Един от засегнатите е доктор Георги Миндов. Освен че е общопрактикуващ доктор, той е и татко на 12-годишно дете. Родителят решил да ваксинира него и останалите си дребни пациенти преди началото на образователната година. От здравната ревизия обаче му дали всички ваксини, без тази срещу дифтерия, тетанус и коклюш за съответната възрастова група.

Друг педиатър, който към този момент е имунизирал 12-годишните си пациенти с другата наложителна ваксина против морбили, е доктор Ива Маркова. Тя обаче ще би трябвало да ги извика наново, когато изчезналият препарат е разполагаем, и то в изискванията на пандемия.

„ При изискване, че приказваме за по-малко контакти и ние се чудим по какъв начин да организираме зелени дни, да викаш повторно едно дете за едно и също нещо, е неприемливо. Втори калъбълък, втори контакти и то евентуално есента, когато ще се разсънят всички останали респираторни “, разяснява доктор Маркова.

От здравното министерство твърдят, че до края на годината всички ще получат нужните дози, а основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ "Васил изяснява, че сега се организира търг за осъществяване на имунизацията и следва подписване на контракт. Първите доставки евентуално ще са през септември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР