Липсва организация, която да контролира потока на посещенията в Боянската

...
Липсва организация, която да контролира потока на посещенията в Боянската
Коментари Харесай

Туроператори алармират за проблем с Боянската църква

Липсва организация, която да управлява потока на визитите в Боянската черква. Допускат се повече гости от плануваното, което слага храма в риск. Освен това зачестяват случаите, в които група гости чака извън, а личният състав им споделя, че за този ден влизането е неразрешено. За тези проблеми сигнализира първо пред " Фокус “ Даниела Стоева, зам.-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), в ефира на " Денят на Фокус “ на Радио " Фокус “.

Стенописите са вкарали храма в листата на ЮНЕСКО. Те са и повода достъпът на туристи да бъде стеснен. Според регламента, по едно и също време вътре могат да влизат сред 8 и 10 души, за не повече от 5 минути.

" Още от 2019 година ние сигнализираме, че регламентът не се съблюдава прецизно. Не се започнаха никакви ограничения. През тази година казусът ескалира. Предварителните резервации са метод за ограничение на туристопотока. Това се случва обаче по телефон, със записване в бележник. Методът не е подобаващ във века, в който непрекъснато приказваме за цифровизация “, безапелационна бе Стоева.

Тази форма на запазване допуска голям брой неточности като повтаряне на резервации. " Съществуват неприятни подиуми сред туристите пред църквата и личния състав в такива обстановки. За да се избегнат тези кавги, започнаха да се позволяват по-големи групи в църквата, което нарушава упоменатия правилник “, разясниха от АБТТА.

Екскурзоводите сигнализират, че през последните месеци към този момент се позволяват групи от по 15 души едновременно в храма. " Това съгласно нас е неприемливо. Туризъм може да носи доходи единствено при едно положително ръководство. Боянската черква, Несебър, както и всички обекти, включени в ЮНЕСКО, са извънредно скъпо за културния ни туризъм. Трябва да се влага в една естествена осведомителна система за посетителите. Тя е присъща за всички културни обекти по света, а доста от тях не са даже на равнището на Боянската черква “, даде оценка Стоева.

Националният исторически музей ръководи църквата. " Случайно през вчерашния ден в извършен диалог се схваща, че там е планувано необявено обществено събитие. За него няма информация онлайн, то е планувано за края на септември. Това се случва в разгара на сезона за културен туризъм, когато обичайно имаме доста визити на храма “, споделиха още от АБТТА. Така се стига до обстановка, в която идват туристи за посещаване на Боянската черква и им се оповестява на място, че такова е невероятно.

" Губят се доходи. От друга страна се основава извънредно противен имидж на българския туризъм, тъй като хората се усещат излъгани “, сигнализира още Стоева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР