Липсва достатъчно техника и работна ръка за сечите в засегнатите

...
Липсва достатъчно техника и работна ръка за сечите в засегнатите
Коментари Харесай

Няма достатъчно техника и хора за сечта в засегнатите от корояд гори

Липсва задоволително техника и работна ръка за сечите в засегнатите от корояд гори в Родопите. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, представен от Българска телеграфна агенция. Той разяснява пред публицисти в Смолян казуса със съхнещите борови насаждения, унищожавани от дървесен корояд.

Създаден е спешен щаб, който координира ограниченията за деяние в засегнатите от корояд гори, добави земеделският министър. Водят се диалози с задгранични компании, включително и шведска, за доставка на високоефективна техника за дърводобив за справяне с казуса, добави министър Порожанов.

Кризисният щаб ще заседава на 10-14 дни и ще се рапортуват всички дейности, които се подхващат за справяне със обстановката. Предприетите до момента ограничения нямат, съгласно Румен Порожанов бързия резултат, който всеки би желал да види в съхнещите горски терени. Почти единственият метод за справяне е да се сътвори добра организация за изсичане на заболелите дървета и петната в близост, транспортиране на дървесината и изчистване на терена.

В отговор на въпрос по отношение на вероятни изненади с нови партиди яйчен прахуляк с фипронил, министър Порожанов удостовери, че би трябвало да чакаме сходни опасности. Той изясни, че осведомителната система сега " бълва ", непрестанно се допълват данни от страни-членки за установени партиди с яйчен прахуляк. Това, което получим, незабавно Агенцията по храните отива на място във компанията - снабдител, с цел да се разпознава какво има на склад и какво е минало в границите на производството, уточни министърът. Според него в Европа казусът е доста по-сериозен, " там доста яйца са изяли ".

Продължават инспекциите в българските ферми, които са производители на яйца и птичи артикули, само че към този момент няма установена приложимост на фипронил. Проверени са и всички партиди полски яйца, за които е имало подозрения за съществуване на веществото, пробите при тях също са негативни.

Министър Порожанов добави, че отпътува за Талин, където в понеделник ще заседава Съветът на министрите, а една от тематиките е обстановката с фипронила.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР