Липсата на редовен кабинет може да има негативен ефект върху

...
Липсата на редовен кабинет може да има негативен ефект върху
Коментари Харесай

Пеканов от САЩ за еврозоната: Липсата на редовен кабинет може да забави приема ни

Липсата на постоянен кабинет може да има отрицателен резултат върху датата на влизането ни в еврозоната. Това стана ясно на диалози във Вашингтон, където българска делегация, водена от вицепремиера Атанас Пеканов, финансовия министър и шефа на Българска народна банка Димитър Радев взе участие в годишните срещи на Световната банка и на Международния валутен фонд, съобщи бТВ.

Общият извод от срещите - инфлацията ще докара до международна криза.

В рамките на форума делегацията ни е провела редица срещи с висши управителни екипи на Международния валутен фонд и Световната банка, както представители на интернационалните финансови институции и централни банки.

Във фокуса на диалозите е проектът за възобновяване, както и влизането на страната ни в еврозоната.

В рамките на диалозите е станало ясно, че страната ни ще получи техническа помощ от Световната банка по проекта за възобновяване.

Според вицепремиера по ръководство на еврофондовете Атанас Пеканов е допустимо, в случай че в страната ни продължи да има политическа неустойчивост и няма постоянно държавно управление, да има закъснение с приема ни в еврозоната, който все още би трябвало да се случи на 1 януари 2024 година

" Влизането в еврозоната е доста значима и стратегическа цел пред България. Рисковете, които се виждат са от политическата неустойчивост, политическата неустойчивост и неналичието на парламент вероятно може да забави този развой. Ние разговаряхме и с Международния валутен фонд, и Световната банка по това по какъв начин най-добре да използван промените, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност. По оценки на Световната банка, в случай че вярно използван промените в проекта за възобновяване, ние имаме опцията да удвоим капацитета на българската стопанска система в идните години ", изясни Пеканов.

" С сътрудниците от Световната банка намерихме няколко плана, по които да бъде оказана техническа помощ на България, с цел да може да се осъществят по най-хубавия метод. На първо място това е промяната, която касае енергийната беднотия, само че откакто дефинираме кои семейства са енергийно небогати. Друг капиталов план, който е доста значим, е във връзка с геотермалната сила. Това е запас, който не е употребен по най-хубавият метод. Трябва да се създадат проучвания, с цел да се види къде са най-хубавите благоприятни условия за потреблението й. И в проекта за възобновяване са заложени такива пилотни централи, за геотермална сила “, съобщи още Атанас Пеканов.

По време на полемиките на форума са разисквани развиването и провокациите пред международната стопанска система и финансовите пазари в подтекста на световните рецесии. От форума идват послания за предстояща международна криза и стягане на фискалната политика.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР