Липсата на противогрипни ваксини се усеща остро и в Бургас.

...
Липсата на противогрипни ваксини се усеща остро и в Бургас.
Коментари Харесай

Липсата на противогрипни ваксини в Бургас застрашава живота на пациенти

Липсата на противогрипни ваксини се усеща остро и в Бургас. Репортерска инспекция на Actualno.com сподели, че в аптеките и кабинетите на персоналните лекари не могат да бъдат открити.
„ В момента нямаме противогрипна вапсина и не можахме да задoволим потребностите на пациентите. При заложен въпрос до най-големите хранилища за медикаменти в страната получихме отговор, че поръчката е завършила и повече няма да има. Моят извод е, че поръчката на национално равнище е била напълно дребна, несъобразена с потребностите в страната . Възмутена съм, тъй като тъкмо в този момент е времето за слагане на ваксини или най-късно доникъде на месец ноември. Но аз не можах да получа даже една численост този сезон “, споделя Марияна Арнаудова, магистър фармацевт.
Actualno.com беседва и със притежател на аптека и асистент фармацевт Георги Неделчев: “ Това се случи поради неверна държавна политика . Лично мое мнение е, че страната се меси където не и е работата . Всяка година един и същи проблем. От 5-6 години насам това се повтаря. Обещаха на възрастните хора, че ще им дават ваксина без пари, добре, няма проблем, само че не си извършиха обещанието. Потреблението на ваксини така и така внезапно понижа през последното десетилетие. Преди съм продавал по хиляда ваксини, в този момент не мога да продам 50 - 60 и отново няма. Това е като цялото ни опазване на здравето “.

Има бургазлии, които прибягват до пазаруването на ваксини от чужбина . „ В прилежаща Турция медикаментите са много по-евтини и постоянно си закупувам лекарства от там. По същия метод ще постъпя и с имунизацията, която моята майка доста държи да си сложи “, споделя Стойчо Николов, който е последовател на този тип предварителна защита.
Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог и има професионално мнение за противогрипната ваксина. За Actualno.com тя изясни, че то се базира на научни писания и изявления, на проучвания на учени, които чете постоянно. “Освен, че съм последовател на слагането на този тип ваксина, мога да кажа, че за избрани пазиенти, тя може да се окаже животоспасяваща. Има съпътстващи грипа болести, които в случай че не се излекуват въздействат негативно на разнообразни хронични заболявания и могат да доведат до затруднения. Моята процедура на кардиолог е в поддръжка на имунизациите. “
Ваксините имат и доста съперници, които също са със мнение по казуса, основано на разнообразни проучвания. В последна сметка, имунизацията не е наложителна и всеки има право на персонален избор. В случая за една група хора той е нарушен и това поражда проблеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР