Липсата на пчели в земеделските райони ограничава предлагането на някои

...
Липсата на пчели в земеделските райони ограничава предлагането на някои
Коментари Харесай

Загубата на пчели причинява недостиг на важни храни

Липсата на пчели в земеделските региони лимитира предлагането на някои хранителни култури . Това е открило ново изследване в Съединени американски щати, което демонстрира, че намаляването на опрашителите може да има съществени последици за международната продоволствена сигурност, написа " Гардиън ".

Някои типове диви пчели страдат от загубата на цъфтящо местообитание, използването на токсични пестициди и, и все по-често, от климатичната рецесия. Междувременното отглежданите медоносни пчели също са нападани от заболявания, което води до опасения, че три четвърти от питателните реколти по света, подвластни от опрашителите, могат да бъдат тежко наранени поради неналичието на пчели.

Новото изследване наподобява удостоверява някои от тези страхове.

От седем проучени култури, отглеждани в 13 щата в Америка, пет са посочили доказателства, че неналичието на пчели затруднява количеството храна, която може да бъде отгледана, в това число ябълки, боровинки и череши. Общо 131 полета с хранителни култури са били изследвани за пчелна интензивност и обилие на реколтата от коалиция от учени от Съединени американски щати, Канада и Швеция.

" Посевите, които са били опрашени от повече пчели, са дали доста по-голяма годишна продукция ", споделя Рейчъл Уинфрий, специалист по екология и опрашване в Университета Рутгерс, който е старши създател на изследването, оповестено от Кралското сдружение, като добавя: " Бях сюрпризиран, не чаках, че ще бъдат лимитирани дотам. "

Изследователите са открили, че дивите локални пчели са съдействали за изненадващо огромна част от опрашването, макар че работят в региони с интензивно земеделие, значително лишени от растителността, която ги поддържа. Дивите пчели постоянно са по-ефективни опрашители, в сравнение с медоносните пчели, само че изследването демонстрира, че няколко типа са в внезапен крах. Например един от типовете дива пчела е първата пчела, която беше сложена в листата на застрашените типове в Съединени американски щати през 2017 година, откакто през последните две десетилетия претърпя спад на популацията си в размер на 87%.

Обширни територии на американското земеделие се поддържат от пчели, неистово размножавани и прехвърляни в кошери в страната, с цел да посрещнат възходящата потребност от опрашване на земеделските култури.

Бадемите, една от двете култури, за които не е показано, че страдат от липса на пчели в изследването, се отглеждат най-много в Калифорния, където множеството от кошерите в Съединени американски щати се транспортират всяка година за голямо опрашване на бадемите.

Съединени американски щати са отпред на разнообразни трендове, които се възпроизвеждат другаде по света - защото селското стопанство става все по-интензивно, с цел да се произведат по-големи размери за изхранване на възходящото международно население, тактики като равнене на ливади с диви цветя, напръскване на огромни количества инсектициди и засаждане на монокултурни полета на единични култури повреждат пчелните популации, които са от решаващо значение за опрашването на земеделските култури.

Според Организацията на Организация на обединените нации за прехраната и земеделието количеството на хранителната продукция, което зависи от инсекти и други опрашители, се е нараснало с 300% през последните 50 години. Недостигът на опрашване може да аргументи някои плодове и зеленчуци да станат по-редки и по-скъпи, като провокира хранителен недостиг в диетите. Основни храни като ориз, пшеница и царевица обаче няма да бъдат наранени, защото се опрашват посредством вятъра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР