Липсата на адекватно финансиране от държава за развитие на детско-юношеския

...
Липсата на адекватно финансиране от държава за развитие на детско-юношеския
Коментари Харесай

Фурнаджиев обвини държавата за лошото състояние на детско-юношеския футбол, не изключи завръщане на Боби Михайлов

Липсата на съответно финансиране от страна за развиване на детско-юношеския футбол е една от главните аргументи за неприятното положение на този спорт у нас, както и на националния отбор. В това е уверен вицепрезидентът в оставка на БФС Атанас Фурнаджиев. Той разгласи, че евентуално няма да продължи да работи във футболната ни централа след идния конгрес.

" За да имаме мощен народен тим, би трябвало да имаме мощен детско-юношеския футбол. И след това на тези юноши, които израстват, да им се дава късмет в мъжките тимове. Знаете преди 10 дни националният селекционер какво изявление направи – че четирима треньори са отишли да гледат един българин! Тук е ролята на президентите на клубовете да дават повече късмет на млади момчета – българи ", съобщи пред bTV Фурнаджиев.

" Самата система е такава все още. Кой я промени е ясно. По времето на социализма във всеки един град имахме състезателен пансион, където всички деца можеха да упражняват, да се хранят, да спят гратис. Тези разноски бяха поемани от страната и тимът от 1994 година беше плод на тази 20-годишна политика преди този момент. Тогава неслучайно имахме триумфи във всички типове спорт. Ние бяхме една от водещите спортни сили в света ", добави той.

В момента Българският футболен съюз е пред съдбоносен избор. На 25 юни следва Конгрес за избор на нов президент. Според Фурнаджиев, индивидът, който бъде определен, ще ръководи за малко - до постоянния Конгрес през февруари 2022 година

" Аз си подадох оставката още в самия ден, документално пред Изпълкома. Имаме сътрудници, които настояват, че не са подавали оставка, има аудиозапис от съвещанието, може да се ревизира и да се види устно. Тогава всички казахме, че подаваме оставка ", съобщи той.

Фурнаджиев не изключва и вид отпред на централата да се завърне подалият оставка през 2019 година Борислав Михайлов. Вицепрезидентът съобщи, че евентуално той няма да продължи активността си в централата.

„ Ако Борислав Михайлов се кандидатира още веднъж и бъде подсилен от клубовете на Конгреса, естествено, че ще може още веднъж да ръководи БФС. Към момента аз мисля да се отдръпва и да не се занимавам повече с тази активност. Постът ми носи единствено спомагателни разправии. Аз съм задоволително зает човек с бизнес и неща, които се занимавам. Ръководя много компании, тъй че не мога да кажа, че ми носи нещо. От обич към играта го върша и от това да мога да оказа помощ с моя потенциал, който имам. Аз давам отговор за финансите на БФС и дръзвам да настоявам, че през годините, в които съм там, той има един уравновесен бюджет, който съумя да премине през всевъзможни рецесии и то сполучливо, тъй че мисля, че добре съм си приключил работата. През 2010 година бюджетът на БФС беше от порядъка на 8-9 милиона лв., а през последните няколко години години стигна към 16-17 милиона лв. ", съобщи Фурнаджиев.

Според него шампионата е задоволително оспорвано.

" Лудогорец не е подобен хегемон, какъвто беше досега през миналите години. Имаме едно оспорвано състезание с равностойни тимове и сега, които ще се борят за призовите места, по този начин и във втората половина шампионата. Имаме едни тимове с изравнени сили и се получават едни доста забавни и завързани мачове. ", уверен е той.

Фурнаджиев разяснява и заведеното дело от страна на Министерството на младежта и спорта против БФС за сумата от 144 510 лв.. Искът е за за " действително осъществяване на гражданско-правна договорка и за обезщетение за вреди от несъблюдение на гражданско правна договорка - в това число рента, наказателна клауза, аванс " и е обвързван с организирането на Евро 2015 за юноши.

" Сумата е открита къде е отишла. Мина задоволително време и инспекции. Сумата е дадена за наем на стадиона на " Черноморец ", оттова е употребена за ремонт на самия стадион. Средствата са проследими и е ясно къде са отишли. От Министерството са на едно мнение, ние сме на друго и поради това се води дело. Каквото реши това дело, БФС има задоволително запас, с цел да покрие тази сума ", съобщи Фурнаджиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР