Липса на пряка връзка между предполагаемият извършител и деянието довела

...
Липса на пряка връзка между предполагаемият извършител и деянието довела
Коментари Харесай

Четири майки: Две плачат за убитите им синове, две се радват

Липса на директна връзка сред хипотетичният причинител и действието довела до оправдателната присъда на Йоан Матев, написа в претекстовете на Софийския градски съд, които бяха оповестени близо година след взетото решение.

Няма да разясняваме съдът, само че подозренията за неправда са факт. Не единствено поради елементи и параленост на една теза с друга. Не. Чувството за нещо случило се както би трябвало идва от 7-годишното продължение на делото. Седем години обществото, в случай че има памет да помни и следи злокобното ликвидиране, са прекалено много с цел да се довери на участващите страни в процеса. След решението на съда упреците ще са в посока на съдиите. Но какво направи прокуратурта, с цел да убеди съда, че Йоан Матев е причинителят?

Софийският градски съд показва в претекстовете си, че " липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото осъществяване на убийството”. По тъкмо – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а наличието му на мястото на престъплението не значи, че е причинителят. 2555 дни прокурори е трябвало, дружно с проверяващите, да търсят, открият и показват в правосъдната зала годни доказателства. През това време са получавали заплати, финансирани са всички експертизи, инспекции, версии, употребена е инсталация и са осъществени лабораторни дейности… По случая са работили в разнообразни интервали десетки специалисти. Похарчени са десетки, в случай че не и повече, хиляди лв..

И какъв е резултатът? Съмнения в успеваемостта на следствието и правосъдната система. Все отново двама от 5-членния състав на съда са подписали оневиняването с изключително мнение. Това обаче не трансформира нищо, с изключение на, че ускорява подозренията.

Несправедливо е обаче да гледаме неприятно единствено съдиите. За да се стигне до тяхното решение по веригата не един и двама криминалисти и прокурори не са си свършили както би трябвало работата. Този извод няма по какъв начин да бъде неизречен.

И още… Валентин Маринов, който през 2017 година убива младежът Алекс Ангелов в гр. Бяла е пуснат на независимост откакто Върховният касационен съд удостоверява решението на предната инстанция за 4 години затвор. И тъй като Ангелов ги е излежал по арестите, той си потегля свободен и безгрижен. Алекс Ангелов лежи в гроба, а фамилията му е зачернено. Приятелите му стачкуват, само че гласът им заглъхва нечут.

Трябва да споменем, че втората правосъдна инстанция се произнася за 21 години затвор за Ангелов. След това обаче част от очевидците отдръпват показанията си и обстановката радикално се трансформира.

Най-лесно е да да се припише на Върховен касационен съд виновност, само че би било неправилно, тъй като законът разрешава отдръпването на показания. Защо е гласувана такава корекция в закона, можем единствено да гадаем. И да се съмняваме, че е направено с някаква цел.

Но и в този случай възприятието за неправда е потискащо. Четири години за ликвидиране е меко казано неуместно.

Два случая, които генерират публично съмнение в закона и възприятие за неправда.

Два случая, в които четири майки плачат: две, почернени от тъга, другите две - от наслада.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР