Линейки транспортираха ранени жители от Газа за спешна медицинска помощ

...
Линейки транспортираха ранени жители от Газа за спешна медицинска помощ
Коментари Харесай

Първата група от чужденци напусна Газа през граничния пункт Рафах

Линейки транспортираха ранени поданици от Газа за незабавна здравна помощ в Египет, а стотици обезверени притежатели на задгранични паспорти също започнаха да бягат от територията, разрушена от триседмична война с Израел, съобщи Агенция Франс Прес.


Евакуацията на първите хора, избягали от разкъсваната от войната Газа, даде необичаен проблясък на вяра в другояче опустошилата филантропична рецесия с 8796 души, убити при израелски бомбардировки, съгласно ръководеното от " Хамас " здравно министерство.

Премиерът Бенямин Нетаняху даде обещание да " продължи до победа " над " Хамас ", чиято брутална офанзива от 7 октомври провокира последния спор, най-смъртоносният от десетилетия на безредици сред двете страни.

Конвой от 40 бели коли за спешна помощ преминха през граничния пункт Рафах, до момента в който тълпи от чужденци и фамилии с двойно поданство се събраха наоколо, надявайки се да оставят зад тила си пагубните условия в Газа.

Най-малко две деца бяха видени в колите за спешна помощ, едното с огромна превръзка, увита към корема, до момента в който медиците преглеждаха ранените и ги пренасяха на носилки.

Йорданската гражданка Салех Хюсеин сподели, че е получила известие измежду нощ, че е в листата за евакуация.

" Сблъскахме се с доста проблеми в Газа, най-малкият от които бяха дефицитът на вода и спирането на електрозахранването. Имаше по-големи проблеми като бомбардировките. Страхувахме се. Много фамилии бяха убити ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Цели фамилии, които носят със себе си притежания от първа нужда, бързат да приключат тежкия преход към Египет. Очаква се Кайро да одобри минимум 400 притежатели на непознати паспорти и 90 от най-тежко ранените и болните.

Първа група от най-вече дами и деца дойде в Египет, сподели формален чиновник, поискал анонимност, до момента в който телевизионни фрагменти демонстрират родители с детски колички и възрастни хора, слизащи от рейс.

„ Достатъчно е. Претърпяхме задоволително унижения “, сподели жителят на Газа Рафик ал Хилу, съпътстващ родственици, в това число деца на една и четири години, надяващи се да преминат в Египет.

" Липсват ни най-елементарните човешки потребности. Няма интернет, няма телефони, няма средства за връзка, даже вода. Последните четири дни не успяхме да нахраним това дете с парче самун. "

Израел безмилостно удря Газа като отмъщение за най-тежкото нахлуване в историята на страната, когато въоръжени бойци на " Хамас " нахлуха през границата, убивайки 1400 души, най-вече цивилни.

Междувременно още танкове навлизат през границата към северната част на Газа, до момента в който Израел ускорява сухоземната си интервенция, почнало в края на предходната седмица.

Изображения, предоставени от военните, демонстрират бойци, които вървят из бомбардирани къщи, търсейки екстремисти или някои от 240-те заложници, хванати от " Хамас ".

Израел заяви, че 11 бойци са починали в боевете в Газа на 31 октомври, с което броят на убитите бойци от 7 октомври насам доближи 326.

В Газа няма вяра

Временното отваряне на границата с Египет даде първата искрица вяра в пламналата филантропична рецесия в Газа, която Организация на обединените нации и други филантропични организации дефинираха като " невиждана ".

Удар против най-големия бежански лагер в Газа умъртви минимум 47 души ден по-рано - в това число пълководец на Хамас, взел участие в офанзивите от 7 октомври, съгласно Израел.

Израел разгласи, че военните му самолети са блъснали " голям " тунелен комплекс на мястото, убивайки " доста терористи на Хамас ", в това число командира на локалния батальон Ибрахим Биари.

Но ударът провокира наказание от Катар, Саудитска Арабия, а също и от Боливия, които прекъснаха дипломатическите връзки в символ на митинг - решение, което Израел назова " капитулация пред тероризма ".

" Хамас " заяви, че седем заложници, в това число трима притежатели на непознати паспорти, са починали при бомбардировката, изказване, което е невероятно да се ревизира.

Ситуацията в Газа остава отчайваща, като съгласно филантропичните групи липсват храна, гориво и медикаменти за 2,4 милиона поданици.

Палестинските поданици споделиха пред Агенция Франс Прес, че са се евакуирали от северна Газа, както изисква Израел, само че към момента са под опасност.

„ Казаха ни, че хората се изтеглят от град Газа към централната част на линията оттатък долината, тъй че се насочихме натам. След 20 дни бяхме бомбардирани. Три от децата ни изгубиха живота си и всички ние бяхме ранени “, съобщи Амен ал Аклук.

„ В линията Газа няма вяра. Тук към този момент не е безвредно. Когато границата се отвори, всички ще изоставен и ще емигрират. Сблъскваме се със гибелта всеки ден, 24 часа в денонощието. “

Израелски публични лица споделиха, че 70 камиона с филантропична помощ са влезнали в Газа от Египет - връх от началото на войната, само че въпреки всичко доста по-малко, в сравнение с филантропичните групи считат за належащо.

Страхувайки се, че доставките, влизащи в Газа, могат да бъдат отклонени към " Хамас " или че пратките с помощ могат да скрият оръжия, израелският личен състав по сигурността прави строги инспекции, които забавиха потока на помощта.

Без повече сълзи "

С опасения, че възходящото принуждение може да се трансформира в районна война, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани за „ незабавни механизми “ за понижаване на напрежението и сподели, че висшият посланик Антъни Блинкен ще стартира друга обиколка в Близкия изток от 3 ноември.

Турция и Иран приканиха за районна конференция за попречване на разгръщане на спора, до момента в който Израел е изправен пред ежедневени ракетни офанзиви от " Хамас " и други подкрепяни от Иран групировки в Близкия изток, в това число йеменските бунтовници хути.

На север Израел разменя съвсем всекидневен огън с ливанското придвижване " Хизбула ", подкрепяно от Иран.

Семействата на заложниците, отвлечени от " Хамас ", чакат вести за родственици, които са държани в лабиринта от тунели надълбоко под Газа.

Айелет Села, чиито седем братовчеди бяха отвлечени от въоръжени бойци на Хамас, сподели, че не може да откри „ покой “, до момента в който околните й не бъдат върнати.

„ Нямаме повече сълзи, очите ни са сухи и празни след три седмици “, означи Села. „ Моля се единствено за едно нещо - да се върнат. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР