Лили Байер, Гардиън“Словашката опозиция заяви, че е решена да докаже,

...
Лили Байер, Гардиън“Словашката опозиция заяви, че е решена да докаже,
Коментари Харесай

Словашката опозиция скочи срещу Фицо, иска европейско бъдеще за страната

Лили Байер, „ Гардиън “

Словашката съпротива съобщи, че е решена да потвърди, че жителите желаят демократично бъдеще. Тази позиция пристигна на фона на възходящите опасения, че Словакия следва Унгария по пътя на отдалечаване от върховенството на закона.

Откакто се върна на власт предходната година, популисткият министър председател на Словакия Роберт Фицо взе на прицел медиите, неправителствените организации и прокуратурата.

Критиците настояват, че сходно на своя другар в прилежаща Унгария Виктор Орбан, Фицо се пробва да подкопае механизмите за надзор и баланс и да укрепи властта си, като в същото време заема по-приятелска позиция по отношение на агресора Русия.

Журналистите в Словакия показаха паника по отношение на решението на държавното управление от предходната седмица, което ще размени публичния ефирен оператор в страната и съгласно тях ще го отвори за политическо въздействие.

Междувременно ходът на Фицо да закрие специфичната прокуратура, която се занимава с корупцията по високите етажи на властта, сътвори опция Европейски Съюз да замрази част от финансирането, отпуснато на Словакия.

Между Брюксел и Братислава се водят полемики по отношение на антикорупционните гаранции и какво би трябвало да направи Словакия, с цел да си обезпечи достъп до средствата от Европейски Съюз. Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за полезностите на Европейски Съюз, Вера Йоурова се срещна с Фицо в Братислава предходната седмица, с цел да обсъдят тези въпроси.

Законодателството, което би определило групите на гражданското общество, получаващи интернационално финансиране в размер на повече от 5 000 евро годишно, като " организации с задгранична поддръжка ", също провокира безпокойствие в Европейски Съюз и измежду Неправителствени организации.

" Този законопроект е пълномащабна офанзива против гражданското общество ", съобщи Радо Слобода, шеф на Amnesty International Словакия.

" Тънко затулен опит за заклеймяване на организациите на гражданското общество, които са сериозни към управляващите, и възпрепятстване на жизненоважната им работа ", добави той.

Въпреки несъгласията, Петер Пелегрини, съдружник на Фицо, победи прозападен посланик на президентските избори предишния месец.

Резултатът разочарова прогресивната съпротива в Словакия, която през последните месеци се засилва поради опасенията за бъдещето на стандартите за господство на закона.

Докато страната се приготвя за европейските избори през юни, водещият претендент на " Прогресивна Словакия " твърди, че съгласно него има какво да се научи от последните разочарования на изборите и че прогресивните сили могат да завоюват с нова тактика.

" Когато се срещам с хора, те споделят, че виждат ясна вяра, че тези избори могат да бъдат разнообразни ", сподели Людовит Одор, някогашен заместник-управител на националната банка на Словакия. През 2023 година Одор за малко заемаше поста министър-председател, отпред на експертно държавно управление.

Одор съобщи, че наклонността се обръща и че е допустимо да се покаже, че " Словакия не е единствено Роберт Фицо и неговата компания, а в действителност е доста повече ".

Някои словаци се стремят да покажат, че не са съгласни с политиката на държавното управление. Повече от 63 000 души участваха в самодейност за събиране на средства за закупуване на муниции за Украйна, която събра над 4 млн. евро.

Проучване на Евробарометър, оповестено предишния месец, сподели, че 54% от словашките респонденти са декларирали, че " нещата в страната им вървят в неверна посока ".

Но в среда, в която дезинформацията е необятно публикувана, а обществото е поляризирано, съперниците на Фицо до момента не са съумели да се възползват изцяло от недоволството.

Одор твърди, че главният урок за акцията за евроизборите е да се доближи до гласоподавателите отвън огромните градски региони.

" Бих желал да проведа акцията и в по-малките градове и да беседвам с хората в районите, тъй като в този момент те стартират да натрупат неодобрение от работата на държавното управление “, сподели той.

Опозиционерът, произхождащ от унгарскоезичното малцинство в Словакия, акцентира, че опозицията в страната би трябвало да бъде на една вълна, и се застъпи за постигане до центристките и консервативните гласоподаватели.

Европейските избори няма да се отразят директно на позицията на Фицо вкъщи, само че в опозицията има очаквания, че в случай че прогресивните сили се показват добре, те биха могли да работят като защитна ограда.

" Много е значимо Фицо да види, че в Словакия има някаква мощ, която може да го победи. Тогава може би ще бъде малко по-предпазлив в нещата, които прави ", сподели Одор.

„ Изборите за Европейски парламент ще бъдат значими, защото гласоподавателите, които се усещат песимистично след президентските избори, се нуждаят от ентусиазъм. Нуждаят се от някакъв нов подтик, с цел да продължат да наблюдават политиката и да имат вяра, че Словакия може да се върне към по-демократичен път ", добави опозиционният водач./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР