Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат

...
Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат
Коментари Харесай

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

Лихвите по депозитите за жители в България няма да станат негативни, предвижда подуправителят на Българска народна банка Калин Христов на годишната конференция " Банките и бизнесът ". Според Христов растежът на стопанската система и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още доста дълго време, което автоматизирано се придвижва в България поради валутния ръб. Това слага в напълно нова среда банките, само че смяната й минава през структурни промени в стопанската система, а не през парична политика, безапелационен е Христов. Българската банкова система е мощно ликвидна, а икономическият напредък и инфлацията от последните няколко години сигурно не дават отговор на извънредно ниските лихви, съобщи ръководителят на банковата асоциация Петър Андронов.

Общо взето, се вижда, че през последните години на ниски лихви в банковия бранш се натрупва доста огромно напрежение. Той се мъчи да компенсира спадащите маржове с доста по-големи размери, само че тези огромни размери водят до няколко риска, сподели той. А точно - да се отпускат заеми на клиенти, които не е несъмнено, че ще съумеят да ги възстановят, или да се навлезе в сфери, които са считани за небанкируеми, счита Андронов. Според него в България няма банка, която би си разрешила да вкара негативни лихви по спестяванията.

Тази теза споделя и подуправителят на Българска народна банка Калин Христов. " Лихвените проценти са нулеви по депозитите на жители, за компании - негативни. Вероятността, най-малко по моя оценка, за жители да станат негативни клони към нула, тъй като това би умъртвило модела на финансиране на нашата банкова система, която се финансира главно с депозити от жители ", сподели Христов. Той увери, че Централната банка следи от близко обстановката и употребява всички принадлежности, с цел да защищити системата от неподходящ стопански процес.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР