Повишаването на лихвените проценти е задържано. Това добра новина ли е за купувачите на жилища?

...
Лихвените проценти се запазват. Поне през следващите няколко седмици.Това беше
Коментари Харесай

Лихвените проценти се запазват. Поне през следващите няколко седмици.

Това беше голямата новина в сряда, след като Федералният резерв обяви пауза в повишенията на лихвените проценти, оставяйки референтния лихвен процент непроменен при процент от 5,25% до 5,50%.

„Комитетът се стреми да постигне максимална заетост и инфлация в размер на 2 процента в дългосрочен план“, каза Фед. „В подкрепа на тези цели Комитетът реши да поддържа целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове от 5-1/4 до 5-1/2 процента. Комитетът ще продължи да оценява допълнителна информация и нейните последици за паричната политика.“

Въпреки че паузата в повишаването на лихвите е добре дошла новина за мнозина, тя все още оставя лихвените проценти повишени. Референтният процент вече е на 22-годишен връх. Но може ли паузата сега да доведе до допълнителни по-късно тази година? И ще паднат ли ставките скоро след това? И какво означава всичко това за купувачите на жилища и тези, които искат да рефинансират съществуващия си дом? За някои това може да е добра новина.

Ако сте на пазара за нов дом, започнете, като проучите опциите си за ипотечен процент тук, за да видите на какъв процент отговаряте.

Паузата на лихвения процент добра новина ли е за купувачите на жилища?

Въпреки че 7% ипотечен лихвен процент не е ничия идея за изгодна сделка (особено в сравнение с рекордно ниските нива от близкото минало), може да бъде най-доброто, което повечето купувачи могат да осигурят в момента. И след като ставките бяха поставени на пауза, това като минимум ще даде възможност на купувачите да дишат. Така че в този смисъл паузата е добра новина. Но ако това е индикатор за бъдещи паузи преди евентуално намаляване на ставките, това може да е още по-добре.

Въпреки това, шансовете това да се случи в момента са малки.

„Ние сме готови да повишим лихвите допълнително, ако е уместно“, каза председателят на Фед Джеръм Пауъл на пресконференция в сряда. Това следва забележките на август, в които той намекна, че са възможни допълнителни повишения на лихвените проценти, ако не и вероятни.

"Ние сме внимателни към признаците, че икономиката може да не се охлажда, както се очаква", каза Пауъл на симпозиума в Джаксън Хоул . „Ние сме готови да повишим лихвите допълнително, ако е уместно, и възнамеряваме да поддържаме политиката на рестриктивно ниво, докато не се уверим, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел.“

И като се има предвид, че инфлацията се повиши отново през юли и август, шансовете за намаляване на лихвените проценти (и съответно на ипотечните проценти) изглеждат слаби. Сега Фед очаква две евентуални понижения на лихвените проценти през 2024 г., в сравнение с четирите, които прогнозираха неотдавна през юни. И като се има предвид, че все още може да има едно допълнително повишение на лихвения процент тази година, паузата в сряда може да е най-доброто, което купувачите могат да получат сега.

Не сте сигурни за каква ипотечна лихва бихте се класирали? Разберете тук сега.

Как да получите по-ниска ипотечна лихва сега

Въпреки че ставките от 2020 г. и 2021 г. са в ретроспектива, все още има начини да получите по-ниска ипотечна лихва сега. Ето две от по-ефективните опции:

Купете ипотечни точки: Ипотечните точки действат като такса, която купувачът плаща на заемодателя, за да осигури по-нисък лихвен процент. Тази такса обикновено може да бъде включена в общата сума на ипотечния заем или купувачите могат да я платят предварително по време на затварянето. Въпреки че може да не получи процент толкова нисък, колкото бихте искали (мислете 6,75% с него срещу 7% без него), все пак може да ви спести пари в дългосрочен план. Просто се уверете, че планирате да останете в дома достатъчно дълго, за да възстановите разходите за точки. В противен случай може да не е от полза за вас. Кандидатствайте за ипотека с регулируем лихвен процент: Ипотеката с регулируем лихвен процент е точно това, което подсказва името му: ипотека с лихвен процент, който ще се коригира с течение на времето. Това може да е точно това, от което се нуждаете сега, ако това означава по-ниска ставка за начало. Просто бъдете внимателни, защото лихвените проценти по тези видове ипотеки със сигурност ще се повишат отново в бъдеще, което потенциално ще направи ипотечното ви плащане по-прекомерно високо. Направете проучване за тази опция, преди да подпишете пунктираната линия.

Изводът

При толкова високи лихвени проценти по ипотечните кредити, колкото са в момента, всяка пауза в увеличенията е добра новина, дори и да не е толкова положителен като спад на курса. Така че, ако сте чакали време да действате, сега бъдете толкова добри (особено ако лихвите се повишат отново преди края на годината, както е възможно). Въпреки това, ако искате още по-ниска ставка от тази, която е налична в момента, помислете за закупуване на ипотечни точки, за да я намалите, или продължете (внимателно) с ипотека с регулируема ставка днес.

Научете повече за вашите опции за ипотечен процент тук.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР