Лихт прекара едва 13 месеца на поста на изпълнителния директор

...
Лихт прекара едва 13 месеца на поста на изпълнителния директор
Коментари Харесай

CNN има по-важна задача от избора на нов шеф - медията се нуждае от посока

Лихт прекара едвам 13 месеца на поста на изпълнителния шеф CNN се опита да завладее центристкия сегмент в американската политика, само че това в действителност е неточност Компанията се нуждае от ясна цел и посока на развиване, тъй като в противоположен случай наследникът на Лихт ще бъде жертван да повтаря същите грешки
В сряда Warner Bros Discovery разгласи, че изпълнителният шеф на CNN Крис Лихт е освободен от професионалните си отговорности. Това се случва малко повече от година, откакто той пое поста и за това време някогашният продуцент не съумя да се оправи с провокациите, които бяха сложени пред новинарския канал.
Лихт прекара едвам 13 месеца на поста на изпълнителния шеф CNN се опита да завладее центристкия сегмент в американската политика, само че това в действителност е неточност Компанията се нуждае от ясна цел и посока на развиване, тъй като в противоположен случай наследникът на Лихт ще бъде жертван да повтаря същите неточности
В сряда Warner Bros Discovery разгласи, че изпълнителният шеф на CNN Крис Лихт е освободен от професионалните си отговорности. Това се случва малко повече от година, откакто той пое поста и за това време някогашният продуцент не съумя да се оправи с провокациите, които бяха сложени пред новинарския канал.

Това слага CNN в обстановка, в която би трябвало да откри нов ръководител, като това би трябвало да се случи относително бързо. Изборите за президент в Съединени американски щати ще се проведат през идната година, а изясняването на въпроса с управлението ще бъде от основно значение за отразяването на процесите към вота. По-важно обаче е шефовете в Warner Bros Discovery да сформират ясна тактика за развиване, тъй като в противоположен случай и новият изпълнителен шеф ще последва ориста на Лихт. Какво докара до уволнението? Моментът, в който Лихт пое управлението, като цяло беше извънреден проблематичен за CNN. Макар и публично мандатът му да стартира след затварянето на извънредно несполучливата стрийминг платформа CNN+, действително той е взел участие в нейното обмисляне. Той е бил част от редица видеосрещи с високопоставените лица в платформата, като бъдещият изпълнителен шеф е имал подозрения по отношение на предлаганото наличие и по-точно обстоятелството, че артикул, който носи името " CNN ", няма да дава достъп до новинарското наличие на компанията. В последна сметка стрийминг платформата оцеля едвам пет седмици, което може би лиши Лихт от опцията да покаже капацитета си.
Реклама
Опитът на на Лихт е в продуцирането на шоу стратегии. Той е индивидът зад " Morning Joe " по MSNBC и токшоуто " Late Night with Stephen Colbert " по CBS. CNN+ щеше да му даде опция за основаване на излъчвания от нулата. Това също щеше да му обезпечи история за напредък, която да показа на пресата и вложителите. Втората част наподобява изключително значима на фона на падащите рейтинги и облага на CNN.

Предшественикът на към този момент някогашния началник Джеф Зъкър се радваше на огромна поддръжка от журналистическия екип на компанията. Според публикация в The Atlantic той гневно е подкрепял заемането на ясна позиция по време на пандемията от Covid-19, както и във връзка с Доналд Тръмп. Още по време на предизборната акция през 2016 година някогашният президент дефинира новинарския канал като подобен за " подправени вести ", което накара CNN ясно и изрично да акцентира лъжите на предприемача.

Именно тук се появява и може би най-големият проблем за Лихт. Източници на The Wall Street Journal настояват, че една от основните аргументи той да бъде нает е визията му, че медията би трябвало да се откаже от безусловната поддръжка за демократите и рецензиите против Тръмп - концепция, която е близка до сърцето на изпълнителния шеф на Warner Bros Discovery Дейвид Заслав. " Когато [Заслав] се обади и ми предложи работата, той ми сподели какво търси от CNN ", съобщи Лихт пред CNBC предходната година. " И аз споделих: " Точно такава мрежа бих желал да видя. " Няма разлика сред неговата визия за тази мрежа и моята визия за тази мрежа. Единствената причина, заради която поех тази работа, е, че той беше отпред. Мислех си, че мога да доставя това за него ", добави тогава той.

Това е и повода Лихт да направи алегорична обиколка на ясно изявени политически лица. Целта на тези визити е била да ги убеди, че без значение от политическите им пристратия, те ще бъдат признати в медията и ще получат положително отношение. Този апел е бил насочен даже към крайнодесните представители на Републиканската партия, които желаеха изборите през 2020 година да бъдат извършени отначало и тези, които се отнасяха надменно към щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година
Реклама
В реалност обаче тази концепция не се приема добре от чиновниците. Голяма част от тях са сметнали, че това е индиректна рецензия към работата им през последните няколко години, както и че това в действителност подкопава журналистическите стандарти. Миналия месец Лихт даде на Доналд Тръмп поле за изява по време на спор, който беше излъчен онлайн. Това означаваше, че неизбежните и безкрайни неистини на някогашния президент също ще бъдат излъчени онлайн. В последна сметка това се оказа неприятно решение, неприятно изпълнено, което се разигра пагубно.

Това е и един от огромните въпроси по отношение на бъдещето на CNN. Традиционно кабелните новинарски канали в Съединени американски щати са с ясно изразена политическа принадлежност. FOX заема страната на Републиканската партия, до момента в който MSNBC залита повече към демократите. Тази наклонност е явна, като тя само се ускори по времето на Тръмп. Намирането на приблизително състояние звучи добре като концепция, само че в действителност не е работлив вид. Огромна част, в случай че не и цялата, от феновете на CNN, гласоподават за Демократическата партия. Те са привлечени от малкия екран точно поради ясната и твърда позиция по политическите въпроси. Запазването на неутрална позиция ги отблъсква, а намирането на нова аудитория е мъчно в страна, в която хората са все по-малко заинтригувани от политиката. И най-много, положителната публицистика няма нищо общо с тихата поддръжка на кандидат-авторитаристи, а по-скоро изисква самоуверено описване на истината.

На този декор не е изненадващо, че основните корпоративни индикатори на CNN паднаха в последната година. Гледаемостта на CNN в най-гледаното време от 494 хиляди души през май е намаляла с 16% по отношение на април. Освен това тя е по-малко от половината от тази на най-близкия новинарски съперник MSNBC. На годишна база спадът е 25%. Печалбата на CNN следва същата наклонността. Мрежата генерира 892 млн. $ облага през 2022 година, което е спад от 1.08 милиарда през 2020 година, сочат данни на S&P Global Market Intelligence.

Смелите рокади в програмата, които Лихт направи, също не помогнаха. По-рано през годината Лихт обнови утринното шоу на мрежата, само че това се оказа несполучливо и докара до уволнението на дългогодишния ефирен водещ Дон Лемън. Усилията за създаване на нов състав в най-гледаното време вървяха постепенно, като Кейтлън Колинс едвам неотдавна беше назначен да попълни екипа в 21:00. Тази част от програмата беше оставена без непрекъснат водещ, откогато Крис Куомо беше уволнен през декември 2021 година Имаше и други съкращения - предаванията, водени от Лиза Линг и Стенли Тучи, бяха спрени, както и медийната стратегия " Надеждни източници ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР