Лидертът на БСП Корнелия Нинова призова всички партии обсъжданията за

Лидертът на БСП Корнелия Нинова призова всички партии обсъжданията за ...

Корнелия Нинова призова дебатите за бюджет 2020 да започнат още сега.Лидертът на БСП Корнелия Нинова призова всички партии обсъжданията за държавния бюджета за 2020 г. да започнат сега, а не в последния момент. "В момента се изготвя проекта за бюджет за 2020 г. на държавата в Министерство на финансите. Вероятно той ще бъде "копи пейст", същия от миналата година, пренаписан, сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ и край. Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме и искаме да водим този разговор в българската политика, трябва да намерят своето приложение в бюджета", каза Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Според нея последните данни на БНБ, че има 90 нови милионери и данните на Националния статистически институт, че работещите бедни са 800 000, а 1,5 млн. души живеят под прага на бедноста показват, че се задълбочава социалното неравенство.

Нинова даде пример с Гърция, където правителство е решило да отпуска по 2000 евро на новородено дете и се планира възстановяване на 13-ата пенсия. "Все мерки и политики, които БСП многократно сме предлагали, винаги са били отхвърляли с аргумента, че това е популизъм. Не, не е популизъм. Това е грижа и поглед напред", каза Нинова.

Нинова предложи да започне разговор и за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС. "Ще си извикаме европейските депутати тук, ще обсъдим с тях, предлагаме, призоваваме всички партии да извикат евродепутатите си. България има нужда от единна позиция по тези въпроси – бюджета за следващия програмен период и политиката спрямо България, но да започнем от сега и да го започнем сериозно и аргументирано с мисъл за конкретни решения", каза Нинова.

Кандидатите за кметове ще са ясни до 15 септември

В над 120 общини конференциите за номиниране на кандидати за кметове и общински съветници са в последните дни на август и първата седмица на септември. На 3 септември ще имаме заседание на Националния съвет, каза Нинова и добави, че ще има няколко заседания на Пленума на партията, свързани с местните избори. Националният съвет е органът, който утвърждава кандидатите. "Така че може би до 10 септември вече ще сме в пълна готовност", каза Нинова, след което добави, че до 15 септември ще са ясни всички кандидати. На въпрос на "Дневник", каква е вероятността БСП да подкрепи или издигне за кмет на София омбудсмана Мая Манолова Нинова каза, че вероятността ще бъде уточнена от Градската конференция на БСП – София.

Местните избори ще бъдат на 27 октомври.

Всичко, което трябва да знаете за:Местни избори 2019 (29)

Източник: dnevnik.bg