Лидерите от ЕС и Арабската лига обещаха на приключилата днес

...
Лидерите от ЕС и Арабската лига обещаха на приключилата днес
Коментари Харесай

Лидерите от ЕС и Арабската лига си обещаха нова ера на сътрудничество

Лидерите от Европейски Съюз и Арабската лига дадоха обещание на завършилата през днешния ден в Египет първа среща на върха Европейски Съюз - Арабска лига да си сътрудничат по-тясно. В заключителното официално съобщение те обявиха, че са решени да стартират "нова епоха " на съдействие в разнообразни области, съобщи ДПА.

Двата блока се споразумяха да провеждат постоянно срещи на върха, а идната да е в Брюксел през 2022 година, сподели египетският президент Абдел Фатах Сиси.

Знаковата среща на държавните и държавни ръководители в египетския курорт Шарм ел Шейх се състоя в миг, когато някои арабски страни са изправени пред рецесии в областите на сигурността и стопанската система, както и на фона на надигащи се антимиграционни настроения в Европа, отбелязва ДПА.

В заключителното си слово Сиси изрази задоволството си от срещата, въпреки да призна, че е имало разлики по избрани въпроси. "Съвсем естествено е да имаме разнообразни гледища по някои въпроси, що се отнася до диагностицирането им и вземането на отношение по тях ", сподели той, без да навлиза в детайлности.

Във фокуса на срещата бяха тематиките за миграцията, неустойчивостта в арабския район, сигурността и търговията.

През последните месеци "Ислямска страна " претърпя военни неуспехи в Ирак и прилежаща Сирия, с което на процедура беше комплициран завършек на "халифата ", разгласен от джихадистката формация, отбелязва ДПА. Разгромът на екстремистката формация породи опасения, че оживели нейни бойци ще отвърнат с набези в Европа и Близкия изток.

На срещата в Шарм ел Шейх немският канцлер Ангела Меркел прикани арабските водачи да поддържат "процеса на политическа смяна " в Сирия, тъй че шестте милиона души, избягали оттова, да могат да се върнат в страната си. Меркел съобщи, че Европейски Съюз и арабските водачи би трябвало да дадат подтик на процеса за разработване на нова конституция на Сирия и да стартират съвещания за политическото й бъдеще, в които да бъдат включени разнообразни страни в спора. "Това е изключително значимо, с цел да могат всички сирийци да се върнат в Сирия ", сподели тя.

Според немски държавен представител на среща с премиера на подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление на Либия Файез Сарадж Меркел е удостоверила поддръжката си за напъните либийският спор да бъде организиран спокойно.

След въоръжения протест през 2011 година, свалил от власт дългогодишния деспот Муамар Кадафи, в Либия настъпи безпорядък. Освен това тя се трансформира във врата към Европа за хора, бягащи от войни, гонене и беднотия в родните си страни, отбелязва ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР