Лидерите на страните от Г-7 призоваха днес Китай да окаже

...
Лидерите на страните от Г-7 призоваха днес Китай да окаже
Коментари Харесай

Г-7 призова Пекин да окаже натиск върху Русия за край на войната в Украйна

Лидерите на страните от Г-7 приканиха през днешния ден Китай да окаже напън върху Русия за преустановяване на експанзията против Украйна, като в същото време акцентираха, че желаят " градивни и постоянни " връзки с Пекин, съобщи AFP, представена от Българска телеграфна агенция.   " Готови сме да градим градивни и постоянни връзки с Китай ", се споделя в взаимна декларация на водачите от Г-7, публикувана през днешния ден.   В текста се обръща внимание на това какъв брой е значимо да има прям разговор с китайските управляващи. В същото време водачите от Г-7 се афишират изрично срещу каквато и да била китайска " милитаризация " на Азиатско-тихоокеанския район.   Декларацията е плод на договаряния сред страни като Съединени американски щати, които упорстват за по-твърда позиция, и европейските им сътрудници, които желаят да избегнат борбата с Китай.      " Необходимо е да си сътрудничим с Китай, като вземем поради ролята му в интернационалната общественост и размера на стопанската система му ", акцентират водачите от Г-7.   " Призоваваме Китай към разговор с нас, в това число в границите на интернационалните конгреси, по въпроси като климатичната рецесия и биоразнообразието ", се споделя още в декларацията.   " Насърчаваме Китай да работи за дълготраен и резистентен международен мир, основан на спазването на териториалната целокупност " на страните, " в това число и чрез пряк разговор с Украйна ", приканват водачите от Г-7.   По тайванския въпрос те още веднъж насочиха апел за спокойно решение на различията с Китай.   Позицията на страните от Г-7 за Тайван не се трансформирала, акцентират водачите.  
По-рано през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски дойде в японския град Хирошима за срещата на водачите от Г-7, която завършва на следващия ден, заяви дипломатически източник, представен от AFP и Българска телеграфна агенция.
Зеленски ще взе участие като посетител в панела, отдаден на " мира и стабилността ". Планира се и негова среща с японския министър председател Фумио Кишида, който е хазаин на тазгодишната среща на Г-7.     Наскоро Зеленски посети Италия, Германия, Франция и Англия за диалози с водачите на тези страни, а през вчерашния ден той посети и Саудитска Арабия, където взе присъединяване в срещата на водачите от Арабската лига.   Първоначално се планираше украинският водач да взе участие в срещата чрез видеоконферентна връзка, само че след това той изрази мощното си предпочитание да участва персонално на срещата, се споделя в изказване на японското външно министерство, представено от японската новинарска организация Киодо.   " След като деликатно планирахме дневния ред на срещата и графиците, взехме решение, че ще проведем панел, отдаден на Украйна с присъединяване на водачите от Г-7 и на президента Зеленски на последния ден от срещата ", се акцентира в изказването на японското ведомство.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР