Лидерите на страните от ЕС обсъждат на среща на върха

...
Лидерите на страните от ЕС обсъждат на среща на върха
Коментари Харесай

Евролидерите на среща в Брюксел - какви са основните акценти

Лидерите на страните от Европейски Съюз разискват на среща на върха Брюксел съветската военна експанзия против Украйна, възможни нови наказания против Русия, както и ограничения за преустановяване енергийната взаимозависимост от Москва. В срещата взе участие и американският президент Джо Байдън, а посредством видеоконферентна връзка ще севключи и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Премиерът Кирил Петков, който също е в Брюксел, заяви, че България приканва за съвещания българския дипломат от Москва и чака Русия да направи същото с съветския дипломат Елеонора Митрофанова. Действията се подхващат поради последните изказвания на Митрофанова. Сега на директната ни линия от Брюксел е Десислава Апостолова.

Кирил Петков съобщи, че последната реакция на съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова е недипломатична, остра и и груба и по тази причина страната ни ще извика посланика ни в Москва Атанас Кръстин за консултаиции и чакаме Русия да направи същото.

" Няма български жител, който да се радва някой непознат посланик да наскърбява българите и българското държавно управление и ние да сме спокойни към тази теза. Цялото държавно управление осъжда, без значение кой е този посланик да си разрешава да прави това. Ние сме страна, която си държи на институциите и сходно държание е безусловно неприемливо от който и да е било ", съобщи Кирил Петков - министър-председател на България.

Според Петков страната ни няма да изпраща военна помощ за Украйна, тъй като над 80 % от българите не поддържат сходно решение и държавното управление би трябвало да се преценява с това.

" Истината е което е най-добре в този миг, по какъв начин е най-добре да реагираме. Реално това ще е алегоричен акт. Ние надали ще можем да дадем такова въоръжение да променим войната, само че нашата позиция е толкоз мощна и толкоз в един глас с Европейски Съюз и НАТО. Аз персонално съм разговарял със Зеленски нееднократно, казвайки нашата поддръжка, изпращайки филантропична помощ, отваряйки необятно вратата за украинските бежанци - майки с деца. Той персонално ми благодари, че неговите войски се бият по-спокойно, знаейки че фамилиите им са на безвредно място в България. Така че откъм позиция на България мисля, че сме говорили доста мощно в един глас с всички наши сътрудници. За военната помощ - да, доста сме покрай спора. Да, знам, че доста българи се опасяват от това и сега вършим всичко допустимо да подкрепим Украйна отвън тъкмо тази директна военна поддръжка ", съобщи Кирил Петков.

Петков счита, че до момента признатите наказания против Русия работят, съгласно него би трябвало да бъдат асиметрични.

" Примерно това, което беше решено на Европейския съвет предишния - заледяване на запасите на Централнага банка на Русия - това е образец за неравномерен резултат, тъй като не въздейства на Европа, само че има много сериозен резултат в Русия. Това би трябвало да е посоката на мислене, в случай че желаеме да упражним оптимално сериозен напън, без това да ефектира на нашата стопанска система ", съобщи Кирил Петков.

Очаква се на следващия ден европейските водачи да разискват ограничения за справяне с високите цени на силата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР