Лидерите на страните членки на Съвета за сътрудничество в Залива

...
Лидерите на страните членки на Съвета за сътрудничество в Залива
Коментари Харесай

Арабските страни от Залива сложиха край на кризата с Катар, за да се изправят срещу Иран

Лидерите на страните членки на Съвета за съдействие в Залива - Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия, подписаха в саудитския град Ал Ула съглашение за преустановяване на дипломатическата рецесия с Катар, оповестиха международните организации.

Годишната среща на върха на шестте арабски страни откри саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, като прикани за единение против Иран.

По-рано Бин Салман посрещна емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Двамата мъже с маски на лицата се прегърнаха на летищната писта.

" Днес се нуждаем обезверено от това да обединим напъните си, с цел да се надигнем пред провокациите, които ни заобикалят ", сподели Бин Салман в телевизионно послание след сключване на съглашението.

" Те включват заканите, които съставлява нуклеарната стратегия на иранския режим и програмата за балистични ракети, както и подривните и деструктивни планове на неговите марионетки ", добави саудитският престолонаследник.

" Усилията (на Кувейт и САШ) ни разрешиха да реализираме съглашение по декларацията от Ал Ула, която ще бъде подписана на тази среща на върха, където ще потвърдим солидарността и стабилността в Залива ", сподели още саудитският принц.

Споразумението планува нормализация на връзките, снемане на блокадата, отваряне на въздушното пространство и морските и сухопътни граници с Катар.

Страните от Залива скъсаха връзките си с Катар през 2017 година, като го упрекнаха, че поддържа тероризма и се бърка във вътрешните им каузи. Доха отхвърля това обвиняване. Последваха стопански наказания и транспортна обсада на емирството.

Каква е ролята на Кувейт и Съединени американски щати

Затоплянето на връзките сред Катар и другите страни от Съвета се счита за следващия пробив на Вашингтон в Близкия изток след подписаните съглашения сред Израел и някои арабски страни с американско ходатайство. Целта е създаване на обединен районен фронт против Иран, отбелязва Ройтерс.

От друга страна на първо време Кувейт, като медиатор, заяви, че Саудитска Арабия ще отвори още веднъж въздушното си пространство и границите си за Катар.

Според почитан представител на Съединени американски щати днешното съглашение е подписано в наличието на съветника от Белия дом Джаред Къшнър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР