Лидерите на преврата в Нигер предупреждават срещу „военна намеса“ от ECOWAS

...
Военните лидери на Нигер предупреждават за всяка въоръжена намеса в
Коментари Харесай

Военните лидери на Нигер предупреждават за всяка въоръжена намеса в страната, докато западноафриканските държавни глави се събират в столицата на Нигерия за извънредна среща на върха, за да вземат решение по-нататъшни действия за натиск върху армията за възстановяване на конституционния ред.

Държавните глави на 15-членната Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) и на 8-членния Западноафрикански икономически и валутен съюз, известен също с френския си акроним UEMOA, биха могли да отстранят Нигер от своите институции, откъснете страната от регионалната централна банка и финансовия пазар и затворете границите.

Генерал Абдурахаман Чиани – известен също като Омар Чиани – началник на президентската гвардия на Нигер, се обяви за лидер, тъй като избраният президент на страната Мохамед Базум беше държан от военните след преврата миналата седмица.

Преди неделната среща на върха на ECOWAS военните лидери в Нигер предупредиха в изявление, прочетено по националната телевизия на Нигер в събота вечер срещу всяка военна намеса.

„Целта на срещата [ECOWAS] е да се одобри план за агресия срещу Нигер чрез предстояща военна намеса в Ниамей в сътрудничество с други африкански държави, които не са членки на ECOWAS, и някои западни държави“, военен говорител Полковник Амаду Абдраман каза.

„Искаме още веднъж да напомним на ECOWAS или на всеки друг авантюрист за нашата твърда решимост да защитим родината си“, каза той.

ECOWAS има властта да налага санкции на Нигер, който е един от неговите 15 членки. Миналата година нейните лидери се съгласиха да създадат регионални сили за сигурност, които да се намесват срещу бунтовнически групи и да предотвратяват военни преврати.

„Тук [на срещата на върха] се говори толкова много за изпращане на военна сила за намеса там [в Нигер], което притесни военните лидери в Нигер в момента“, съобщи Ахмед Идрис от Ал Джазира от Абуджа, добавяйки заплахата от санкции заради преврата също беше причина за безпокойство за новите управляващи в Ниамей.

„Има резервни сили от години, но никога не са били активирани напоследък. [Последният] път, когато беше активиран, беше през 2017 г. в Гамбия … когато бившият президент Яхя Джаме се опита да остане на власт, след като загуби изборите от настоящия президент,” добави Идрис.

Подробностите за това как ще работят тези сили и тяхното финансиране все още не са ясни, като се очаква министрите на отбраната на ECOWAS да вземат решения по-късно тази година.

Бола Тинубу, президент на Нигерия и председател на ECOWAS, каза в петък западноафриканският блок и международната общност „ще направят всичко, за да защитят демокрацията и да гарантират, че демократичното управление ще продължи да пуска здрави корени в региона“.

Преди срещата в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори с Tinubu, за да изрази „дълбоката си загриженост“ относно ситуацията в Нигер и „подчерта подкрепата си за продължаващите усилия на президента Tinubu за възстановяване на конституционния ред“ там.

„Стой навън“

Междувременно в Ниамей хиляди протестиращи се събраха и пред френското посолство, като някои се опитаха да влязат в сградата, според агенция AFP.

Някои демонстранти откъснаха и удариха табела с думите „Посолство на Франция в Нигер“, заменяйки я с нигерски и руски знамена, докато други викаха „Да живее Русия“, „Да живее Путин“ и „Долу Франция“ “, съобщи AFP.

Бившият колониален владетел Франция и Европейският съюз спряха сътрудничеството в областта на сигурността и финансовата помощ за Нигер след преврата.

Някои от участниците в митинга в неделя също предупредиха регионалните органи, които осъдиха преврата, да стоят настрана.

„Бих искал също така да кажа на Европейския съюз, Африканския съюз и ECOWAS, моля, стойте настрана от нашия бизнес“, каза Умар Бару Муса, който присъства на демонстрацията, според агенция Ройтерс.

„Време е да посегнем на живота си, да работим за себе си. Време е да поговорим за нашата свобода и свобода. Трябва да останем заедно, трябва да работим заедно, трябва да имаме нашата истинска независимост“, каза Бару.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР