Лидерите на Индия, Мавриций и Шри Ланка стартираха в Ню

...
Лидерите на Индия, Мавриций и Шри Ланка стартираха в Ню
Коментари Харесай

Съседите на Индия приемат нейната система за цифрови плащания

Лидерите на Индия, Мавриций и Шри Ланка стартираха в Ню Делхи системата UPI (Unified Payment Interface). Този ход разрешава на индийските туристи да заплащат за артикули с приложението, до момента в който посещават двете островни страни, и идва в миг, когато Ню Делхи се стреми да подтиква икономическото съдействие със своите съседи.   

Във виртуалната гала по стартирането на услугата UPI участваха индийският министър-председател Нарендра Моди, мавританският му сътрудник Правинд Джугнаут и президентът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе. Индия към този момент е въвела своята карта RuPay в Мавриций, една от водещите туристически дестинации в района, се отбелязва в публично изказване.  

В обръщението си Моди похвали стъпката като значим стадий за връзките с Ланка и Мавриций, заявявайки, че техните богати исторически връзки се развиват в съвременна цифрова съгласуваност. Новото съдействие ще улесни " трансграничните връзки ", както и интернационалните заплащания, означи индийският водач. Най-малките търговци в най-отдалечените индийски села към този момент правят " бързи " цифрови заплащания, съобщи Моди, като добави, че през 2023 година в страната са осъществени над 100 милиарда преводи на стойност 24 милиарда $.

Премиерът на Мавриций Джугнаут съобщи, че картата RuPay ще бъде кобрандирана с централния автоматизиран комутатор на Мавриций (MauCAS) - цифрово оборудване, напълно притежавано и ръководено от Банката на Мавриций, и ще бъде избрана като национална карта в островната страна. Подобряването на достъпа до цифрови услуги е един от основните задължения по време на индийското председателство на Г-20, добави той.   

Развитието идва, откакто Айфеловата кула в Париж стана първият търговец, който предлага UPI заплащания в страната, малко откакто френският президент Еманюел Макрон посети Индия. Услугата скоро ще бъде разширена до други търговци в областта на туризма и търговията на дребно в цяла Европа.

Обединеното кралство, ОАЕ, Бутан, Оман и няколко страни от Югоизточна Азия към този момент одобряват заплащания посредством индийския интерфейс, който се контролира от централната банка на страната. Той разрешава на потребителите да трансферират средства неотложно благодарение на мобилно устройство посредством набор от приложения за заплащане, като да вземем за пример създаденото в Индия Paytm.

Създаването на нови канали за взаимоотношение със съседите се смята за извънредно значимо за Ню Делхи, който е смутен от възходящото въздействие на Китай в района. В обръщението си в понеделник Моди загатна, че стартирането на трансгранични услуги на UPI е част от политиката на Индия за " първо съседство " в района на Индийския океан (IOR). " Нашата морска визия е SAGAR - което значи сигурност и напредък за всички в района. Нашата задача е да осигурим мир, сигурност и развиване ", акцентира Моди.

Забележките на министър-председателя идват на фона на възходящото напрежение с друга индийска съседка - Малдивите, които поддържат по-тесни връзки с Пекин. Миналия месец островната страна изиска от Ню Делхи да изтегли към 80 военнослужещи, ситуирани да ръководят и поддържат два хеликоптера и аероплан, употребявани за медицински евакуации и филантропични задачи.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР