Лидерите на глобалната схема за осигуряване на ваксини срещу Covid-19

...
Лидерите на глобалната схема за осигуряване на ваксини срещу Covid-19
Коментари Харесай

Вече и най-бедните държави в света искат намаляване на доставките на Covid-ваксини

Лидерите на световната скица за обезпечаване на ваксини против Covid-19 на най-бедните страни в света упорстват производителите, в това число Pfizer и Moderna, да понижат или забавят доставките на към половин милиард дози, с цел да не бъдат унищожени, заяви Ройтерс.

Ръководената от Световната здравна организация скица COVAX желае сред 400 и 600 милиона дози ваксини по-малко от в началото контрактуваните с шест фармацевтични компании.

Докато в началото самодейността се бореше за повече ваксини, защото богатите народи разграбиха лимитираните доставки, по-късно през 2021 година същите тези страни подариха количества. Това, както и увеличеното произвеждане и съмнението във връзка с имунизациите в редица страни доведоха до пренасищане с ваксини през 2022 година

“COVAX приканва производителите да признаят световната обстановка на свръхпредлагане и да поддържат груповите старания за посрещане на потребностите на страните и отбягване на ненужни загуби “, сподели представител на Gavi, Алианса за ваксини, който ръководи самодейността дружно със СЗО.

Gavi желае производителите или да понижат размера на първичните поръчки, или най-малко да ги разсрочат, т.е. да бъдат доставени на по-късен стадий, когато страните се нуждаят от тях. Преговорите включват и доставка на модифицирани ваксини против нови разновидности.

Подобни договаряния за ограничение на доставките води сега и Европейската комисия по искане на десетина държави-членки, измежду които и България.

Докато Gavi е покрай съглашение с някои производители, договарянията с други компании не са толкоз напреднали, съгласно източници, близки до договарянията.

Най-големите поръчки са от Moderna и Pfizer, наред със Серумния институт на Индия, Novavax, Johnson & Johnson и Clover Biopharmaceuticals.

От Pfizer разясниха, че се стремят да предложат “прагматични решения “ за поръчките, когато е допустимо, до момента в който Novavax съобщи, че статусът на доставките на COVAX сега е “неясен “. Moderna сподели, че няма какво да добави към този миг.

Общо COVAX е доставил повече от 1.5 милиарда дози ваксини през последните 18 месеца.

Въпреки това първичните ѝ цели за имунизиране на 70% от популацията на всяка страна по света до този месец, дадоха заден ход и към този момент задачата е отбраната на 100% от най-уязвимите – а точно здравните служащи и възрастните хора.

Докато 66.3% от международното население към този момент е получило най-малко една доза ваксина против Covid-19, делът пада до 17.8% в страните с ниски приходи, съгласно Our World In Data.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР