Лидерите на Европейския съюз пристигнаха в НДК за срещата на

...
Лидерите на Европейския съюз пристигнаха в НДК за срещата на
Коментари Харесай

Иран, Тръмп, Западни Балкани: Какво казаха лидерите на ЕС при пристигането си за срещата в София

Лидерите на Европейския съюз дойдоха в НДК за срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани - първата в този формат от 15 години насам. Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей единствени пристигнаха за срещата пешком, като минаха по Моста на влюбените и бяха посрещнати пред двореца на културата от премиера Бойко Борисов и министъра за българското европредседателство Лиляна Павлова.

На влизане европейските държавни и държавни ръководители приказваха по тематиките, обсъждани на снощната вечеря в София - нуклеарното съглашение с Иран, комерсиалната политика на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, както и централната тематика на форума - Западните Балкани.

За Доналд Тръмп и търговията със Съединени американски щати

" Европейският съюз желае да разиска понижаване на комерсиалните бариери със Съединени американски щати, само че единствено по взаимен метод и единствено в случай че Вашингтон не наложи вносни мита за стоманата и алуминия от Европейски Съюз ", съобщи немският канцлер Ангела Меркел. " Имаме обща позиция. Искаме непрекъснато изключване и по-късно сме подготвени да беседваме по какъв начин можем реципрочно да понижим бариерите пред търговията ", добави Меркел.

" Когато провокациите заплашват да дестабилизират света, единственото решение е да обединим силите си, с цел да отговорим с един глас... Европейският суверенитет е гарантът за интернационална непоклатимост ", уточни Макрон, представен от " Ройтерс ".

Белгийският министър председател Шарл Мишел разяснява, че " няма да има договаряния със Съединени американски щати под опасност, това е значим принцип ". " Трябва да има сигнал от Съединени американски щати, че няма да има опасност за наказания... В момента не усещаме, че сме задоволително уважавани. "

Австрийският канцлер Себастиан Курц уточни, че " връзките са под напън ". Той дефинира американската политика като непредвидима, което е срещу ползите на Европейски Съюз. " Ние няма и не можем да приемем това. Живеем в 21-и век и не се нуждаем от търговски бариери. Искаме непрекъснато изключване от митата. Тогава ще можем да приказваме за понижаване на цените ", акцентира Курц.

За Иран

По мотив отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Техеран Меркел разяснява, че всички в Европейски Съюз споделят визията, че договорката не е съвършена, само че би трябвало да продължи да се поддържа. Финландският министър председател Юха Сипила изрази сходно мнение, като добави, че Европейски Съюз би трябвало да пази фирмите си, работещи в Иран.

Литовският президент Далия Грибаускайте съобщи: " Търсим механически решения, с цел да защитим фирмите си, работещи в Иран, в това число така наречен блокираща уговорка, която може отчасти да отбрани европейските компании, работещи в Иран... Иран към момента дестабилизира района. "

 Макрон, Мей и Меркел на Моста на влюбените
© Reuters

Макрон, Мей и Меркел на Моста на влюбените

По думите на австрийския канцлер Иран е страна с капацитет, " само че договорката е добра и за нашата сигурност. Тя подсигурява, че Иран не развива нуклеарни оръжия ". " Имаме няколко седмици, с цел да опитаме да спасим договорката. Все още не знаем дали ще реализираме триумф ", добави Курц.

Френският президент сподели, че Европейски Съюз би трябвало да отбрани европейските компании, които имат бизнес връзки с Иран от глобите на Съединени американски щати. Макар да изрази схващане към огромните компании, той добави, че Европейски Съюз би трябвало да застане и зад дребните компании.

За Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов разяснява пред медиите в НДК, че след 15 години спиране имаме още веднъж опция да приказваме за тематиката Западни Балкани, съобщи Българска телеграфна агенция. Всички схващат какъв брой са значими Западните Балкани, всички имат своите терзания, по тази причина след 15 години пауза, след срещата в Солун, имаме опция през днешния ден да приказваме по тази тематика, сподели Борисов на влизане за срещата на върха.

Той посочи, че през днешния ден в границите на форума ще вземат участие и банките с интерес към общите инфраструктурни планове. Сред тях са тези в региона на газовите връзки,
електропреносната система, жп и пътна инфраструктура по коридорите 8, 4 и 10. Сред общите тематики е и тази за цифровата съгласуваност на района.

 Лиляна Павлова
© eu2018bg.bg

Лиляна Павлова

В отговор на въпрос за диалозите сред Гърция и Република Македония за името министър председателят сподели: " Знаете, че по тази тематика колкото по-малко се изричаме, толкоз възможностите да се случи са по-добри. "

По тематиката за възобновяването на плана за АЕЦ " Белене " Борисов подсети тезата на кабинета, че той ще се осъществя, в случай че има опция да се реализира без държавна гаранция, без наложително изкупуване на ток, с частен вложител, а държавното присъединяване ще е в границите на вложеното до момента по плана. Тогава сядаме и приказваме, безапелационен бе министър председателят.

По тематиката за новите еврорегламенти за превозвачите Борисов посочи, че нощес по време на диалозите с президента на Франция и немския канцлер в елементи са били разисквани обособените текстове. Имаше оптимален разговор, няма нещо, което да не съм обяснил, чакам да намерим решение, разяснява Борисов и добави, че следва още един път експертен обзор на детайлите.

 Йоханес Хан
© eu2018bg.bg

Йоханес Хан

Еврокомисарят за разширението Йоханес Хан съобщи, че " има европейска вероятност, която ще бъде доказана през днешния ден ". " Но това, което казахме преди няколко месеца, към момента важи – целият развой е учреден на заслуги, тъй че всяка страна би трябвало да си напише домашното и тогава има европейска вероятност... Всички страни имат идентична вероятност и начална точка, само че напредъкът е самостоятелен, тъй че зависи от обособените страни какъв брой бързо ще напредват към Европа. "

Финландският министър председател Юха Сипила посочи, че " върховенството на закона е доста значимо ". Австрийският канцлер изрази оптимизъм изключително за Сърбия и Черна гора, само че уточни, че и другите страни са постигнали прогрес.

 Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас
© Велко Ангелов

Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас

По думите на Тереза Мей цялостната цел е повече непоклатимост, сигурност и разцвет за Западните Балкани. По-рано тя организира двустранна среща с Борисов, на която
удостовери пред премиера, че тематиката Балкани няма да слезе от дневния ред на Англия, заяви пресслужбата на Министерския съвет.

Англия схваща значимостта на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на напъните на европейските страни, сподели Тереза Мей. Тя акцентира ролята на премиера Борисов и на българското председателство за фокусирането на вниманието на Европейски Съюз върху обвързаността сред развиването на района и стабилността в Европа.

Британският министър председател уточни, че без значение от Брекзит ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат напъните за надграждане на постигнатото. През идващия месец английската столица ще одобри водачите на страните от Берлинския развой, с цел да се обсъдят разнообразни аспекти на сигурността, посочи Мей.

" Очевидно напущаме Европейски Съюз, само че не и Европа. Ще работим за сигурността на цяла Европа. Това е една от областите, в които ние държим да запазим и развиваме съдействието с сътрудниците ни ", сподели английският министър председател.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (229)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР