Лидерите на ЕС се събират в четвъртък и петък в

...
Лидерите на ЕС се събират в четвъртък и петък в
Коментари Харесай

Спорът за миграцията ще доминира на срещата на ЕС

Лидерите на Европейски Съюз се събират в четвъртък и петък в Брюксел на последната среща на върха в границите на българското председателство. На форума министър председателят Бойко Борисов ще показа главните резултати от българското ротационна председателство на Съвета на Европейски Съюз. Специален акцент ще бъде подложен върху връщането на Западните Балкани в Стратегическия дневен ред на Евросъюза, напредъка в осъществяването на самодейностите по Отбранителния пакет на Европейски Съюз и завършването на разговора по директивата за командированите служащи в областта на услугите.

Дебатите на съвета ще бъдат доминирани от миграцията - тематика, по която страните членки остават мощно разединени. Отношенията със Съединени американски щати и Брекзит също са в дневния ред на водачите.

Провал в намирането на решение за миграцията би посочило, че Европейският съюз е слаб и няма външни граници. Това споделя в поканата си към европейските водачи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Темата за миграцията ще бъде съществена за срещата на върха. Според Туск европейците чакат от политиците решителни дейния, които да им върнат възприятието за сигурност. С взор и към идните следващата година евроизбори Туск предизвестява, че крайните популисти ще употребяват тематиката за миграцията. Доланд Туск предлага и съответни ограничения за справяне с незаконната миграция. Като основаването на платформи отвън Европейски Съюз, където мигрантите да се настаняват и да бъде преценявано кои имат право да дойдат в Европа.

Държавите, в които ще одобряват такива платформи, ще получават финансиране от Брюксел. Европейските водачи ще обсъдят и комерсиалните мита, наложени от Съединени американски щати. Според Туск връзките с Вашингтон се вложават освен поради търговията и Европа би трябвало да се готви за най-лошите сюжети. Брекзит също ще бъде в дневния ред на водачите, чака се те да изразят угриженост от неналичието на прогрес по въпроса за границата сред Ирланция и Северна Ирландия.

Бойко Борисов ще осведоми сътрудниците по осъществяването на решения, взети на предходния съвет. Той ще даде взаимна конференция с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, последва за българското председателство. От 1 юли Австрия поема щафетата от България.

Сред останалите тематики, които ще се разискват през днешния ден, ще бъдат работните места, растежа и конкурентоспособността, нововъведенията и дигитализацията. В началото на работната сесия ще бъдат обменени отзиви с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за връзките на Алианса с Европейския съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР