Лидерите на ЕС обсъждат неформално възможностите за справяне с .

...
Лидерите на ЕС обсъждат неформално възможностите за справяне с .
Коментари Харесай

Евролидерите обсъждат възможностите за справяне с енергийната криза


Лидерите на Европейски Съюз разискват неофициално опциите за справяне с. Това се случва на неофициална среща в Прага. Срещата ще приключи без решаващи писмени изводи, тъй като евролидерите не са съгласни между тях по тематиката енергетика и енергийни ограничения.

По-рано през днешния ден те потвърдиха поддръжката за Украйна – военна и финансова.

Лидерите на 27-те страни членки на Европейски Съюз имат разминавания по отношение на гарантирането на доставките на газ за Европейски Съюз и методите, по които да се се понижи цената на и електричеството.

Възможен вид са дотациите за покупки на газ, при които купувачите да бъдат подпомагани за покупка на газ, само че по този начин има опция те да го препродават на трети страни на високи цени. Другата алтернатива е налагане на таван на цените на износа и вноса на газ. За купувачите това е добре, тъй като няма да има внезапен скок на цените, само че продавачите биха могли да преориентират доставките към други пазари.

Белгия да вземем за пример предложи динамичен таван на цената на газа - да се трансформира, само че постоянно да е с няколко $ по-висока цена от тази на азаитския пазар, което да подсигурява доставките за страните от Европейски Съюз. Европейска комисия е изрично срещу това предложение.

Преди началото на тази среща ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до евролидерите, в което предложи краткотрайно слагане на таван на цените на газа. Какво тъкмо значи това и по какъв начин ще бъде наложено ще стане ясно по-късно този месец.


Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР