Лидерите на ЕС не успяха да преодолеят разногласията си по

...
Лидерите на ЕС не успяха да преодолеят разногласията си по
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС не взеха решение за обща стратегия в областта на отбраната

Лидерите на Европейски Съюз не съумяха да преодолеят различията си по въпроса дали да развиват самостоятелни сили за защита, макар недоволството от безредното евакуиране на западните сили от Афганистан и новия подтик от страна на Франция, откакто тя беше изключена от американски геостратегически пакт, съобщи Ройтерс.

Лидерите, които се срещнаха на вечеря в Словения нощес, се разделиха в класическите лагери - източните страни, които се притесняват от Русия и желаят да засилят Европа в границите на НАТО, и тези отпред с Германия, Италия, Испания и Франция, които желаят по-големи отбранителни качества на Европейски Съюз, обявиха пред Ройтерс двама дипломати, осведомени за срещата.

Преди вечерята на закрити порти в замъка в Бърдо край словенската столица Любляна, френският президент Еманюел Макрон съобщи пред медиите, че 27-членният блок би трябвало да прави повече за ръководство на рецесиите по границите си и да дава отговор за личната си сигурност.

Днес към водачите на Европейски Съюз ще се причислят сътрудниците им от страните от Западните Балкани. Тази среща на върха е част от дългогодишната тактика на блока за основаване на " пръстен от другари " от Югоизточна Европа до Северна Африка, отбелязва Ройтерс.

" Ние, европейците, би трябвало да сме наясно със себе си. Какво е значимо за нас в нашата сигурност, по нашите граници, нашата самостоятелност? ", попита Макрон, който към този момент е поставял под въпрос надеждността на предоставяната от Съединени американски щати отбрана.

Поддръжниците на укрепването на европейската защита декларират, че е имало голям брой предизвестия - ориентирането на Вашингтон към Азия, излизането на Англия от Европейски Съюз, политиката " Америка преди всичко " на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, която подкопа целите на Европейски Съюз, провалени страни на границите на Европейски Съюз и по-агресивните дейности на Русия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР