Лидерите на четирите най-големи партии в Македония започнаха същински преговори

...
Лидерите на четирите най-големи партии в Македония започнаха същински преговори
Коментари Харесай

Започнаха същинските преговори за датата на референдума за договореното с Гърция ново име на Македония

Лидерите на четирите най-големи партии в Македония започнаха истински договаряния за датата на референдума за контрактуваното с Гърция ново име на някогашната югославска република. Още през днешния ден се чака и да бъде дефиниран въпросът към народа, както и какъв ще е характерът на допитването - наложителен или съвещателен.

До тази фаза се стигна, откакто министър председателят Зоран Заев направи редица отстъпки към опозицията. Те включват избиране на състава на Държавната изборна комисия с квалифицирано болшинство в Народното събрание, промени в Закона за финансирането на политическите партии и не на последно място - 100 дни преди всички парламентарни избори в бъдеще министър председателят да подава оставка и те да се провеждат от служебно държавно управление. Това е моделът на Пържинския контракт от 2 юли 2015 година, с който беше преодоляна политическата рецесия в Македония.
Срещу отстъпките, които направи, Зоран Заев чака от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да призове последователите си да вземат участие в упования наесен референдум за името Северна Македония, с цел да има той кворум и да е годен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР