Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в събота

...
Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в събота
Коментари Харесай

Четири страни подписаха споразумение за подводен електрически кабел под Черно море

Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в събота съглашение за подводен електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска сила в Европа.

Споразумението включва 1100-километров (685 мили) електрически кабел с мощ 1000 MW под Черно море, от Грузия до Румъния, като част от по-широките старания на Европейския съюз да диверсифицира енергийните запаси от Русия в изискванията на войната в Украйна, съобщи NOVA.

„ Предвид сегашния подтекст на сигурност, белязан от военната експанзия против Украйна, би трябвало да си сътрудничим по-добре и да проявим повече взаимност, с цел да смекчим общите провокации “, съобщи румънският президент Клаус Йоханис на срещата, на която участва и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Нашето съдействие в региона на енергетиката дава отговор на стратегическите ни ползи. То ще увеличи енергийната ни резистентност и ще обезпечи диверсификация на доставките и транспортните направления. То е пазарно обусловено поради увеличеното търсене на сила в Европа “, добави Йоханис.

Фон дер Лайен съобщи на срещата, че тактиката на Европейски Съюз да обърне тил на съветските изкопаеми горива и да се диверсифицира към по този начин наречените от нея " надеждни енергийни сътрудници " дава резултат.

Тя уточни, че Европейски Съюз е подготвен да даде финансова поддръжка за плана в очакване на резултатите от предпроектното изследване.

„ За да интегрираме възходящия дял на възобновимите енергийни източници, се нуждаем от в действителност по-силни електроенергийни междусистемни връзки. Ето за какво черноморският енергиен кабел сред Румъния, Грузия и Азербайджан е толкоз значим “, сподели фон дер Лайен.

„ Той ще спомогне за усилване на сигурността на доставките ни, като доставя електрическа енергия от възобновими източници в Европейски Съюз през Румъния и Унгария “, добави председателката на Европейска комисия.

Фон дер Лайен съобщи, че черноморският кабел би могъл да трансформира Грузия в електроенергиен център и да я интегрира във вътрешния пазар на електрическа енергия на Европейски Съюз, а също по този начин би могъл да помогне да стартира възобновяване на енергийната система на Украйна и възобновяване на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР