Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз не успяха

...
Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз не успяха
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС не приеха нов пакет енергийни мерки

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз не съумяха да одобрят нов пакет от ограничения, препоръчан от Европейската комисия (ЕК) за битка с енергийната рецесия, в това число оферти за основаване на " динамичен кулоар на цените на газа ". Те единствено дадоха " стратегически инструкции " на Европейска комисия и Съвета на Европейски Съюз за доразвиване на тези оферти. Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел  именно такова съглашение е реализирано след повече от 10 часа полемика на срещата на върха, пишат ТАСС и Bloomberg . Лидерите в частност желаеха Европейска комисия да предотврати нормирането на потреблението на газ в страните от общността, както и да подсигурява, че бъдещите ограничения за надзор на цените на синьото гориво няма да обиден съществуващите дълготрайни контракти за доставката му.

" Срещата на върха на Европейски Съюз реши, че по време на рецесия е належащо да се форсира и ускори приемането на ограничения за понижаване на търсенето на енергийни запаси, гарантиране на сигурността на доставките, попречване на нормирането на потреблението и обезпечаване на понижение на цените за частните консуматори и бизнеса “, се споделя в заключително изказване на енергийната среща.

" Европейският съвет прикани Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия незабавно да показват съответен набор от дейности по спомагателни [енергийни] ограничения, както и по по-ранни оферти на Европейската комисия, в това число оценка на тяхното влияние върху съществуващи контракти [за енергийни доставки]. Освен това би трябвало да бъдат оценени последствията за съществуващите контракти, по-специално с цел да се подсигурява, че не засягат дълготрайните контракти “, се споделя в окончателния документ. Той също по този начин приканва Европейска комисия да " вземе поради другите условия и другите енергийни салда на страните от Европейски Съюз ".

В листата с ограничения, които би трябвало да бъдат оценени и финализирани, водачите на Европейски Съюз включиха оферти за взаимни покупки на газ, за ​​създаване на динамичен кулоар, който дефинира пределната борсова цена на газа, за основаване през 2023 година на нов механизъм за ценообразуване в газовия пазар, за разширение на вложенията за интензивен преход към различни енергийни източници, както и реформиране на електроенергийния пазар в Европейски Съюз.

Ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен сподели на собствен ред на конференция, че водачите на 27-те страни от Европейски Съюз " са дали стратегически насоки " за работа по нов пакет от ограничения. " Срещата на върха сподели мощна воля за реализиране на общо решение за енергетиката. Разбира се, другите страни имат разнообразни цели. Но ние направихме огромна крачка напред към общи покупки на газ и правила за продан на газ. Освен това се доближихме до решение за контролиране на борсовите цени на газа и за вложенията, нужни за развиването и модернизацията на [енергийната система на ЕС] “, сподели тя.

Според Мишел участниците в срещата са посочили решителност да работят за реализиране на съглашение. " Има единомислеща решителност да работим дружно за понижаване на [енергийните] цени, обезпечаване на доставките на газ и понижаване на [енергийното] търсене “, съобщи той, обещавайки, че жителите на Европейски Съюз могат да " почувстват практическите резултати доста скоро “.

Германският канцлер Олаф Шолц, който беше един от най-гласните критици в Европейски Съюз на предложенията за ограничение на цените на газа от боязън, че това ще прекъсне доставките за Европа, сподели, че е удовлетворен от резултатите от срещата на върха и че е нужна още доста работа.

" Мисля, че това е положително решение, което дава отговор на всички критерии, с които ние, най-малко в Германия, би трябвало да се оправим “, означи Шолц. " Но всичко това, несъмнено, би трябвало да се развива по-конкретно “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР