Лидери по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2021

...
Лидери по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2021
Коментари Харесай

Кои са страните с най-висок ръст на БВП за 2021 година

Лидери по растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) за 2021 година ще бъдат разрастващите се страни като Китай и Индия, а измежду развитите стопански системи Обединеното кралство, Франция и Съединени американски щати ще покажат най-високи темпове на напредък. Това сочат предварителните данни на интернационалните стопански институти, както и на съветския Център за капиталови разбори и макроикономически проучвания, написа РИА Новости.

" Въпреки мощното възобновяване на световното търсене, има възходящи разлики сред страните в темповете на напредък на стопанските системи. Това частично се дължи на разликата в равнищата на имунизация и структурата на стопанската система.

Държавите, подвластни от импорт на първични материали, са под по-голям напън, който се увеличи доста през тази година, както и страните с висок дял на бранша на услугите, които са най-податливи на антиковид ограничавания ", споделя Даниил Наметкин, началник на Центъра за капиталови разбори и макроикономически проучвания.

По думите на специалиста, по-висок напредък ще се следи в сегмента на разрастващите се (условно казано) стопански системи. " Двигателят на растежа в сегмента на разрастващите се стопански системи са азиатските страни, отпред с Китай (очакван напредък за 2021 година от 8-8,1%) и Индия (с растеж от 9,4-9,6%) ", разяснява специалистът.

Той отбелязва, че китайската стопанска система е подкрепена от интензивно възходящия експорт, строги ограничения за ограничение на разпространяването на нови варианти на ковид и необятна акция за имунизация. " В същото време, сдържащ фактор за още по-големи вложения в китайската стопанска система са известията за неплатежоспособсност на най-голямата строителна компания Evergrande, което съществено подкопа доверието в бранша на парцелите ", добави Наметкин.

Брутният вътрешен продукт на страните с развити стопански системи, съгласно оценката на съществени интернационалните институции, ще набъбнат с 4,9-5,2% през 2021 година. " В същото време, динамичността на американската стопанска система за четвърта поредна година може да се окаже по-добра от индикаторите на еврозоната.

Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2021 година ще нарасне с 5,4-6%, до момента в който стопанската система на еврозоната като цяло - единствено с 5-5,2%, което даже не компенсира срутва от миналата година (спад с 6,5%) ", показва специалистът. Той добавя, че позитивен фактор за възобновяване на американската стопанска система е подобряването на обстановката при интернационалната търговия, до момента в който главен рисков фактор остава нарасналият инфлационен напън.

Най-добра динамичност измежду най-големите страни от еврозоната, съгласно специалиста, ще показва Франция с стопански растеж от 6,3-6,8%. " Отделно може да се означи Англия, чийто Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 6,7-6,9% през 2021 година. Нарасналото ползване ще продължи да работи като главен мотор на растежа на английската стопанска система, до момента в който по-значителното нарастване на вложенията и търговията ще бъде лимитирано от следствията от излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз ", прецизира икономическият анализатор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР