Лидери на тихоокеанските страни са нащрек, след като американски учени

...
Лидери на тихоокеанските страни са нащрек, след като американски учени
Коментари Харесай

Американски учени: Светът е на ръба на историческото избелване на коралите

Лидери на тихоокеанските страни са нащрек, откакто американски учени предизвестиха, че светът се доближава до историческо всеобщо избелване на корали , провокирано от високите температури на водата , подхранвани от изменението на климата, описват от  Voice  of  America  (VOA).

Големият бариерен риф в Австралия , нормално подводна цветна дъга, в този момент елементи от него са петнисто бяло платно.  Нарича се избелване на коралите , признак на високите температури на океана, които могат да доведат до гибелта на риф и типовете, които живеят там. Морските горещи талази нарастват по периодичност, мащаб и тежест и т ова е директен резултат от изменението на климата и световното стопляне.

Високите равнища на топлинен стрес, картографирани през 2023 година, накараха Националната океанографска и атмосферна администрация на Съединените щати да актуализира своите карти за предизвестие за избелване на корали.

Морският еколог Манзело споделя, че светът е на ръба на историческо събитие за всеобщо избелване на корали.

Загубата на коралови рифове е сходна на изсичането на тропическите гори на Амазонка от позиция на просто загуба на типове. 

Манзело споделя, че към този момент оказва помощ на територията на Съединени американски щати да следи най-тежко засегнатите рифове в техните води.

Президентът на Палау Сурангел Уипс младши обаче споделя, че обстановката не е безнадеждна и че коралите могат да бъдат устойчиви. Всеки път, когато сме имали събитие за избелване на корали, някои от тези типове се връщат. И ние просто се надяваме, че това, знаете ли, това събитие не е прекомерно необятно публикувано и прекомерно разрушително.
Алън Фридландър, основен академик в National Geographic, споделя: 

Палау, Маршаловите острови и елементи от Кирибати имат по този начин наречените супер рифове, корали, които се възвръщат по-бързо от избелване от други рифове.
Тези супер рифове са зони, които би трябвало да бъдат отделени за отбрана.

Засаждането на рифове със здрави дребни корали е един от дребното способи , по които хората могат да ускорят процеса на възобновяване на рифа, споделят учени, които работят с Министерството на естествените запаси на Съединени американски щати. Може да отнеме сред 12 и 15 години, преди тези екологични съкровища да се върнат към здравето.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР