Лидерът на западноафриканския клон на джихадистката групировка Ислямска държава Абу

...
Лидерът на западноафриканския клон на джихадистката групировка Ислямска държава Абу
Коментари Харесай

Нигерийски генерал oбяви за мъртъв африканския лидер на ИДИЛ

Лидерът на западноафриканския клон на джихадистката формация " Ислямска страна " Абу Мусаб ал Барнауи е мъртъв, разгласи през днешния ден най-висшият нигерийски боен, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Мога авторитетно да потвърдя пред вас, че Абу Мусаб е мъртъв ", сподели пред кореспонденти в президентската резиденция в столицата Абуджа началникът на нигерийския щаб на защитата военачалник Лъки Ирабор. Той не даде детайлности.

" Западноафриканската провинция на Ислямска страна " е отклонение на ислямистката формация Боко Харам, която от 12 години води война против нигерийските въоръжени сили. Двете радикални фракции след това влязоха в спора между тях, отбелязва Ройтерс.

Конфликтът в Нигерия сред ислямистките бунтовници и армията, който се придвижи и на територията на прилежащите Чад и Камерун, аргументи гибелта на към 300 хиляди души и направи милиони други подвластни от филантропичната помощ.

Ал Барнауи изначало беше част от групировката Боко Харам, ръководена от Абубакар Шекау, който през 2015 година се закле във честност на " Ислямска страна ". На идната година обаче " Ислямска страна " разгласи Ал Барнауи за собствен водач в Западна Африка, напомня Ройтерс.

Шекау се опълчи на понижението си и двете групировки се отделиха една от друга. Ал Барнауи трансферира своите бойци по крайбрежията на езерото Чад, където те укрепиха своите позиции.

През юни тази година Ал Барнауи разгласи в аудиозапис, че противникът му Шекау е умрял, откакто детонирал взривно устройство, до момента в който бил преследван от бойци на " Западноафриканската провинция на Ислямска страна " след стълкновение.

След гибелта на Шекау нигерийските въоръжени сили оповестиха, че хиляди бойци на Боко Харам са им се предали.

В предходни години нигерийските управляващи неправилно на няколко пъти обявяваха гибелта на Шекау.

" Дейли концерн ", вестник от Северна Нигерия, заяви, че Ал Барнауи е умрял в края на август, като се базира на неназовани източници. Изданието уточни, че другите източници дават разнообразни версии за гибелта му.

Нигерийските управляващи не дадоха повече информация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР