Лидерът на йеменските хуси предупреди, че ще атакува американски военни

...
Лидерът на йеменските хуси предупреди, че ще атакува американски военни
Коментари Харесай

Лидерът на йеменските хуси заплаши да атакува американски бойни кораби

Лидерът на йеменските хуси предизвести , че ще нападна американски военни кораби , в случай че подкрепяната от Иран милиция бъде нападната от Вашингтон, съобщи Ройтерс. По-рано тази седмица Съединени американски щати стартираха интернационална интервенция за отбрана на корабоплаването в Червено море.

От предишния месец насам хусите, които управляват обширни територии в Йемен след години на революция, употребяват безпилотни летателни апарати и ракети, с цел да обстрелват интернационалните плавателни съдове, плаващи във водите на Червено море, като съгласно тях офанзивите са в отговор на нападението на Израел против линията Газа.

В рамките на управляваната от Вашингтон многонационална самодейност за сигурност на Съединени американски щати и още девет страни, най-вече членки на НАТО, ще патрулират водите на Червено море, с цел да възпират и реагират на бъдещите набези на хусите, които досега са довели до пренасочването на съществени международни морски направления към Африка.

По-рано през днешния ден датското министерство на защитата заяви в имейл до Ройтерс, че Дания също ще се причисли към новата многонационална интернационална коалиция за защита на корабоплаването в района.

Трафикът през тесния пролив Баб ал Мандеб, свързващ Червено море с Аденския залив, е понижен с 14 % единствено за времето межу 15 и 19 декември спрямо интервала от 8 до 12 декември, съгласно данни на уеб страницата " Марин Трафик " (MarineTraffic), отбелязва Ройтерс.

" Няма да стоим безучастни, в случай че американците се изкушат да ескалират още повече (ситуацията) и да извършат нелепост, като трансфорат страната ни в своя цел или стартират война против нея ", съобщи водачът на хусите Абдел Малик Хуси. " Ще отговорим на всяко американско нахлуване против страната ни и ще превърнем американските бойни кораби, ползи и мореплаване в цел на нашите ракети, дронове и военни интервенции ", означи той в предавана по малкия екран тирада.

Кризата в Червено море се разрасна вследствие на войната сред Израел и ръководещата линията Газа палестинска ислямистка формация " Хамас " - следващия спор в Близкия изток, който опълчва Съединени американски щати и съдружниците им против районната мощ Иран и неговите прокси арабски милиции, отбелязва Ройтерс. 

Конфликтът избухна на 7 октомври , откакто бойци на " Хамас " и други ислямистки групировки направиха редица набези против градове и кибуци в Южен Израел, при които по израелски оценки са предизвикали гибелта на към 1200 души, най-вече цивилни. Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че при ответните израелски удари и последвалата сухопътна интервенция против палестинския анклав са починали близо 20 000 души, огромна част от които дами и деца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР