Лидерът на преврата в Нигер предупреждава регионалните и западните сили срещу военна намеса

...
Лидерите на преврата в Нигер предупредиха регионалните и западните сили
Коментари Харесай

Лидерите на преврата в Нигер предупредиха регионалните и западните сили срещу военна намеса за възстановяване на сваления президент.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">В изявление се твърди, че регионалният орган Ecowas се готви да одобри „план за агресия срещу Нигер“.

блок от западноафрикански нации не е коментирал. Събира се, за да обсъди преврата, който осъди.

Междувременно стотици поддръжници на преврата протестираха пред френското посолство в Ниамей, след като Франция спря помощта.

Някои от тях скандираха "Да живее Русия", "Да живее Путин" и "Долу Франция", съобщава агенция AFP.

Превратът предизвика опасения, че Нигер може да се обърне към Русия. Съседните Буркина Фасо и Мали се приближиха по-близо до Русия след собствените си преврати.

Генерал Абдурахман Чиани - началник на звеното за президентска гвардия, който се обяви за новия лидер на Нигер - предупреди Ecowas и неназовани западни нации да не се намесват.

"Ние още веднъж потвърждаваме пред Ecowas или всеки друг авантюрист нашата твърда решимост да защитаваме нашето отечество", се казва в изявлението , което беше прочетено по телевизията, се казва.

Преди около две седмици председателят на Ecowas, президентът на Нигерия Бола Тинубу, предупреди, че тероризмът и възникващият модел на преврати в Западна Африка беше достигнала тревожни нива и изискваше спешни действия.

Африканският съюз и западните държави също осъдиха военното превземане, но лидерът на руската група наемници Вагнер, Съобщава се, че Евгений Пригожин го е описал като триумф.

"Това, което се случи в Нигер, не е нищо друго освен борбата на народа на Нигер с техните колонизатори", той беше цитиран да казва в канал Telegram, свързан с Wagner, въпреки че коментарите му не са независимо проверени.

Армиите също завзеха властта през последните години в Мали, Буркина Фасо и Гвинея.

Хунтата в Мали привлече руската наемническа група Вагнер, за да й помогне в борбата срещу войнстващите ислямисти.

Франция, бившата колониална сила, обяви изтеглянето на войските си миналата година на фона на нарастващата враждебност от страна на хунтата.

Впоследствие премести регионалния си военен щаб в Нигер.

През юни хунтата на Мали каза 12 000 мироопазващи сили на ООН също трябваше да напуснат след десетилетие на противопоставяне на ислямистките бойци.

ООН се съгласи, като каза, че изтеглянето ще приключи до края на годината.

В събота Франция заяви, че е спряла всяка помощ за развитие и бюджетна подкрепа за Нигер.

Европейският съюз и САЩ взеха подобно решение, докато АС призова армията да се върне в базата в рамките на 15 дни.

Просто ръководство за случващото се в Нигер Превратът в Нигер прави размирния регион още по-крехъкВъоръжените превземания се увеличава в Африка?

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР