Лидерът на Иран обещава да наложи задължителен дрескод, тъй като жените пренебрегват законите за хиджаб

...
Президентът на Иран Ебрахим Раиси обеща в сряда, че задължителният
Коментари Харесай

Президентът на Иран Ебрахим Раиси обеща в сряда, че задължителният дрескод на ислямската република, включително законите, изискващи жените да носят хиджаб или забрадка, ще бъде наложен тъй като все по-голям брой ирански жени избягват покривалата на главата. Предупреждението на Раиси дойде почти година след смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест, след като тя беше задържана за нарушаване на правилата за носене на хиджаб, предизвика най-големите протести срещу управляващите духовници в Иран от десетилетия.

" Казвам ви, че премахването на хиджаба определено ще приключи, не се притеснявайте“, каза Раиси в сряда на възпоменателна церемония за иранските бойци, убити в Ирак и Сирия.

Тълпата аплодира Раиси като той направи забележките относно прилагането на изискването за хиджаб.

Иранската полиция за морал, прословутите надзиратели на строгите религиозни закони на ислямската република, се завърнаха по улиците с нова кампания за принуждаване на жените да носят прическа, съобщи Асошиейтед прес.

Моралната полиция преди това се отдръпна от публичното пространство, след като Иран се сблъска с най-големите си политически сътресения от години след смъртта на Амини миналия септември, докато тя беше в ареста на силите.

Смъртта на Амин доведе до месеци на огромни демонстрации в цялата страна, като хиляди излизаха по улиците за шествия, често водени от жени и млади хора.

Протестите до голяма степен затихнаха по-рано тази година, след като жестоко потушаване доведе до смъртта на повече от 500 протестиращи и близо 20 000 задържани.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР