Лидерът на ХДС Фридрих Мерц заяви в понеделник вечерта по

...
Лидерът на ХДС Фридрих Мерц заяви в понеделник вечерта по
Коментари Харесай

Какво получават украинските бежанци в Германия

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц съобщи в понеделник вечерта по Bild-TV: " В момента претърпяваме обществен туризъм на бежанци: първо идват в Германия, след това назад в Украйна, отново в Германия, и отново назад в Украйна. " С тези свои думи Мерц провокира огромно отвращение. През 2013 понятието " обществен туризъм " бе несъмнено от езиково жури за антидума на годината. С нея някои политици и медии съзнателно създаваха настроения против нежеланите имигранти. Според немския речник " Дуден ", понятието " обществен туризъм " е пейоративен термин, който се употребява, когато става дума за " промени в местоживеенето, които избрани лица подхващат за да се възползват от обществени облаги ".

След като бяха изказани остри рецензии против него, Фридрих Мерц се извини и даже изтри собствен туит по тематиката. " Това беше неопределено изложение на проблем, който се следи единствено в единични случаи ", акцентира той.

Какви помощи получават украинците

От 1 юни украинските бежанци могат да получават финансова поддръжка, която дава отговор на размера на базовата обществена помощ в Германия (т.нар. " Харц-4 " ). Това значи, че те са към този момент в малко по-добро състояние от преди, когато им се полагаха единствено компенсациите за претендентите за леговище. Тези, които са в положение да работят, получават парите си от Бюрото по труда, а останалите се обръщат към службите за обществено подкрепяне. В допълнение към разноските за живот им се заплащат разноски за наем и отопление, както и за медицински грижи. Предпоставка за това е бежанците да са поискали позволение за престояване от локалната работа за чужденците.

Колко украинци получават помощи?

Министерството на труда се базира на предварителни статистически данни на Федералната организация по заетостта. От тях излиза, че през август 546 000 души от Украйна са получавали базова обществена помощ в Германия. От тях 355 000 са били в положение да работят, а 191 000 са били нетрудоспособни, да вземем за пример тъй като са деца.

Документирани ли са злоупотреби?

Министерството на труда не разполага с информация за това. Говорител уточни пред столичното студио на АРД следното: " Всеки, който желае да получава компенсации, би трябвало да живее на територията на съответното бюро по труда и да уточни адресна регистрация. Без трайно престояване в Германия нямате право на помощи. Ако бюрото по труда открие някакви злоупотреби, помощите се стопират. Например, в случай че пощата не може да бъде доставена на посочения адрес, или в случай че хората не посещават желаните от тях езикови курсове или съвещания. Възможно е също по този начин наемодателите да подадат информация за възможни злоупотреби - да вземем за пример, в случай че наемателите бежанци са напуснали жилището, само че не са уведомили бюрото по труда или службата за обществено подкрепяне.

Колко бежанци от Украйна има общо в Германия?

Към 24 септември Федералната работа за миграцията и бежанците е записала общо 965 337 украински жители, които са влезнали в Германия от началото на войната. Според данните, повече от две трети от тях са дами. Децата и младежите са към 35% от тях.

Министерството на вътрешните работи обаче не може да каже какъв брой бежанци са траяли пътя си към други страни или са се върнали назад в родината си. Това е по този начин, тъй като в Шенгенското пространство няма постоянен надзор по вътрешните граници на общността, да вземем за пример към прилежаща Полша. Бежанците от войната в Украйна не се нуждаят от виза, с цел да влязат в Германия. Те обаче са длъжни да изискат позволение за престой в границите на 90 дни след идването си.

Автор: Кай Клемент
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР