Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че частна

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че частна
Коментари Харесай

Борисов: Близка до властта фирма ще реализира свръхпечалба от над милиард лева от внос на газ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи пред публицисти, че частна комерсиална компания, близка до властта, ще осъществя свръхпечалба в размер на, може би, милиард лв. до края на годината с импорт на газ.

БОРИСОВ: ЦЕНИ С 30 % ПО-ВИСОКИ

Базираната в Швейцария „ МЕТ енерджи “ е резервирала от „ Булгартрансгаз “ транспорт на газ, посредством връзката Комотини-Сидерокастро.

„ МЕТ енерджи “, още към 8 април 2022 година, е декларирала доставка на транспортен съд с полутечен природен газ през терминала Ревитуса в Гърция, която ще бъде доставена по водопровод за България в размер 142 500 кубични метра полутечен газ.

А, държавното управление, в това време, назначило за шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов – шеф в „ МЕТ енерджи трейдинг “.

И цените на газ от „ МЕТ енерджи “ ще бъдат по-високи с най-малко 30%, спрямо контрактуваните сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром “.

И същата „ МЕТ “ е изпразнила и изнесла в чужбина евтиния газ от българското вместилище „ Чирен “, в първите дни на новоназначения шеф на Булгаргаз, като Йоцов съобщи, че не вижда проблем, уточни Борисов.

КАРАКАЧАНОВ: НОВИТЕ ЩЕ РЕАЛИЗИРАТ КРУПНИ ДАЛАВЕРИ

По същата тематика Красимир Каракачанов акцентира, че на 8-ми април е замислена тази спекулация - по Нова телевизия излиза информация, че през май е планувано разтоварване на 142 500 куб.м. полутечен газ за сметка на компанията “МЕТ енерджи”, която работи в България. “Тук няма идеология. За да кажеш на 28-ми - ние режем руснаците и както споделяше финансовият министър - не се тормозете, газ ще има - единствено пропусна да ни каже на каква цена и кой ще я доставя.

Вчера по информация от КЕВР пред Българска национална телевизия - цената на газта от 1-ви май ще е с 35 % по-скъпа - какво излиза в този момент? Излиза, че някои хора от дълго време са замислили да употребяват войната като предлог, с цел да могат да осъществят крупни далавери.

Това значи България да заплаща все още 150 милиона лв. повече за газ месечно. Това са 800 милиона за оставащите месеци от годината, в случай че тези цени на борсата се задържат” изясни Каракачанов.

Той разяснява, че при контрактувани преференциални цени за българската стопанска система, ръководещите се отхвърлят и отиват на борсата, където цените са по-високи. “Тук не става въпрос за идиоти. Става въпрос за доста добре проведена кражба. Ако при предходното държавно управление, което тези хора пристигнаха с лозунга, че ще чегъртат, беше направило сходно нещо - да постави началник на “Булгаргаз” някой, който е в спор на ползи и от неговата компания стартира да се доставя по-скъпа газ - какво щеше да стане? Ако аз, когато бях вицепремиер, сходно на един настоящ вицепремиер, бях назначил жена си на две работи и то не къде да е, а в държавната администрация, в Министерски съвет и при един министър - какво щеше да стане? Това се случва, всички виждаме по какъв начин тези хора безусловно не ги интересува нищо, вършат каквото си желаят и ни лъжат в очите си - ние си мълчим като жители. Аз не съм дал своя вот за сходни измамници” акцентира Каракачанов.

“Най-важно е да се разбере за какво съзнателно буташ българската стопанска система към банкрут и за какво съзнателно товариш българина с 35 % по-скъпа газ”, акцентира Каракачанов. Той обясни, че тези, които купуват съветски нефт по новата скица не заплащат в рубли - парите се вкарват по закрепените цени в банката на “Газпром” и те си ги превалутират в рубли. “Този подвиг зад него се крие една огромна спекулация. Загубите за бюджета ще бъдат 100 милиона на месец при тази цена на газта, която няма да остане. 800 милиона лв. докрая на годината или повече. Какво чуваме от финансовият министър, който би следвало да се грижи за фиска, за парите, да не се харчат - да не се тормозят компаниите, газ ще има и в случай че би трябвало ще се дават обезщетения на компаниите. Откъде ще ги вземеш тия обезщетения? Ще теглиш нови заеми, щото вие и вашите деца ще отидете в Америка, Канада, Англия и ще ги плащаме ние, които оставаме тука. Кажи ми каква е логиката да се набутваш с 35 % по-скъпа газ и повторно да се набутваш с пари от заеми, които би трябвало да връщаш с лихвите, с цел да компенсираш личната си глупост” акцентира Каракачанов.

ОВЧАРОВ: „ Мет Енерджи Трейдинг " Е ЛЮБИМА НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО

„ В момента цената на природния газ за България е към 70 евро за мегаватчас, като тя е изчислена при цена на борсата в Холандия от 130 евро за мегаватчас. От началото на идващия месец цената на тази борса е към този момент 100 евро. Тоест, в случай че продължавахме да доставяме газ при сегашните условия, цената в България трябваше да падне с към 20%. Вместо това, с помощта на героичните старания и репченето на Асен Василев цената ще стане 100 евро за мегаватчас “, разяснява Овчаров.

По думите му сега цента на природния газ е три пъти по-ниска в Сърбия и два пъти по-ниска в Унгария.

„ Двойно по-висока цена на природния газ значи надлежно и двойно по-високи цени на всички артикули, които са свързани с природния газ. Те са над 20% изобщо от промишлената продукция на България - над 43 милиарда лв. годишно произвеждане “, добави прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина опция на съветския гази по тази причина до момента никой не е прекъсвал връзките с „ Газпром “, тъй като другите възможности са по-скъпи и несигурни.

Според Овчаров доставката на полутечен газ с транспортен съд е нестабилно за разлика от синьото гориво в тръбата.

„ Терминалът в Ревитуса го има от десетилетия, само че никой не го употребява – нито Гърция, нито България. Защо доста желаеме да сме самостоятелни, а не употребяваме тази обикновена опция? Защото е по-скъпо “, изясни той.

„ Гледам го оня ден Асен Василев по какъв начин се репчи на Русия и си припомням за един различен финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците. Нали си спомняте по какъв начин ги напляскахме тогава? Осъдиха ни руснаците на арбитраж, платихме 600 млн. евро и две трети от оборудването, което платихме, го няма на площадката в Белене “, съобщи някогашният енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от обичаната на американското посолство компанията „ Мет Енерджи Трейдинг ", от която произлиза настоящия шеф на „ Булгаргаз “.

„ За да е по-евтино и бързо газ ще бъде доставен от Тринидад и Тобаго. Като последните балъци ще платим по-скъпо за газ, с цел да може Асен Василев да си направи PR “, добави той.

Овчаров е безапелационен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде подготвена през юни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР