Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви днес, че ГЕРБ ще

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви днес, че ГЕРБ ще
Коментари Харесай

Нинова държи ключа за кабинета с мандата на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи през днешния ден, че ГЕРБ ще уточни " неоспорим " министър председател и ще направи всичко допустимо да сформира държавно управление с първия мандат, който се чака да получи идващия понеделник.

Името на кандидат-премиера ще бъде оповестено на следващия ден.

Какви са разновидностите пред ГЕРБ, с цел да може това държавно управление да мине през пленарната зала? В общи линии обстановката може да бъде систематизирана по този начин - ключът се държи от Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия.

Разположението на силите в Народното събрание е следното:
ГЕРБ-СДС - 69 депутати " Продължаваме Промяната-Демократична България " - 64Възраждане - 37 Движение за права и свободи - 36БСП - 23 " Има Такъв Народ " - 11
Вариант А съгласно желанията на ГЕРБ е коалиция или най-малко някакво съгласие с " Продължаваме промяната - Демократична България ". Ако това се реализира, държавното управление ще има зад тила си 133 депутати - премного за устойчиво болшинство в Народното събрание. От втората мощ обаче нееднократно обявиха, че няма да поддържат не просто първия мандат, само че каквото и да е ръководство с присъединяване на ГЕРБ.

Позицията на  " Възраждане ", която е безапелационна, че не би подкрепила никакъв различен кабинет с изключение на личния си, също е ясна, тъй че умерено можем да извадим и хората на Костадин Костадинов от сметките за допустимо бъдещо ръководство.

Така стигаме до вид Б - без присъединяване на ПП-ДБ и " Възраждане ", който обаче има няколко подварианта.

Първият е да се реализира болшинство. Това е допустимо, в случай че се обединят най-малко три политически сили - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Тези три партии имат общо 128 депутати.

От ДПС към този момент обявиха, че биха подкрепили държавно управление с първия мандат, само че не и това на ПП-ДБ.

„ Тази среща [с ГЕРБ] мина с разбирането от двете партии на отговорността, която имаме пред всички гласоподаватели за излизането от политическата рецесия. Това може да стане единствено със основаването на кабинет и продължаването на работата на Народното събрание. Нашето схващане е, че тази отговорност я споделяме всички, само че отговорността на ГЕРБ е доста по-голяма, защото те в два поредни избора са първа политическа мощ, получават първия мандат и ще бъде доста мъчно както те, по този начин и ние да разбираем на гласоподавателите за какво ги закарваме на шести следващи парламентарни избори “, разяснява преди празниците Йордан Цонев желанията на Движение за права и свободи за сътрудник във властта.

Депутатите от Движението застанаха и зад кабинета, препоръчан от ГЕРБ в предишния парламент, който обаче не бе гласуван.

Ако към евентуалното  " обединяване "  се причисли и " ИТН ", то болшинството ще стане още по-внушително - 139 депутати. Формацията на Слави Трифонов минаваше за протестна и в предходни парламенти заявяваше, че няма да поддържа партиите от статуквото, което включваше и ГЕРБ. Но в последно време тази позиция " еволюира ". Само преди ден Ивайло Вълчев от Има Такъв Народ съобщи:

" Партията има подготвеност за присъединяване в диалози и няма да затвори нито една врата, преди да види какво стои зад нея. От Има Такъв Народ не бихме застанали зад проектоправителството, препоръчано от ПП-ДБ... С връчването на първия мандат и с подновяването на диалозите благоприятни условия би трябвало да се появят, стига тези, които ще носят първия мандат да стартират да излъчват послания - ясни и устойчиви във времето, най-малко със период от 24 до 72 часа ".

На базата на тези изказвания бихме могли да предположим, че Има Такъв Народ по-скоро обмисля поддръжка за ГЕРБ. Още повече, че хората на Слави Трифонов на процедура смъкнаха кабинета " Петков ", чийто член бяха, с помощта навръх партията на Борисов.

Възможната бъдеща коалиция обаче няма по какъв начин да мине без Българска социалистическа партия, тъй като гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ са единствено 116.

Както казахме и нагоре ключът се държи от Корнелия Нинова. Без соцдепутатите не може да има болшинство от над 121.

Чисто теоретично вторият вид е да бъде определено правителство и от 116 депутати. Достатъчно е единствено 9 да отсъстват и в залата да има 231 депутати. Така 116 ще са с повече с 1 от останалите 115. Ако 9 соцдепутати отсъстват държавно управление на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " е изцяло допустимо да бъде определено.

Подобни " математики " обаче са изцяло непотребни, тъй като по този начин или другояче ще се поясняват като " златен пръст " или поддръжка за ГЕРБ. А и Бойко Борисов нееднократно е показвал, че избира ръководства с очевидни съдружни сътрудници. Не, че не е управлявал и със " златни пръсти ", несъмнено.

Какво мисли Българска социалистическа партия за поддръжка на кабинет с първия мандат към момента не знаем. Вторник е денят, в който нормално Българска социалистическа партия дава конференции, само че през днешния ден мълчи. В същото време зам.-шефът на Столетницата Кристиан Вигенин съобщи пред БНР, че партията би подкрепила непартийно, експертно държавно управление с стеснен небосвод и съответни задания.

" Ако разсъждаваме върху непартийно държавно управление да бъде подкрепено от необятен кръг обединения за избран период, с избрани задания, би могло да сработи. И Българска социалистическа партия би подкрепила, само че би трябвало да се видят съответните параметри и да питаме нашите членове. Би могло да бъде държавно управление от специалисти, които не са обвързани с директно присъединяване в политиката, само че въпреки всичко са задоволително разпознаваеми в политиката ", разяснява Вигенин.

Ако решим да тълкуваме това изказване, то държавното управление, което ще предложи Бойко Борисов може да пасне на поръчката на Българска социалистическа партия. Още повече, като имаме поради, че при ръководството на Корнелия Нинова партията е много " пластична " във възгледите си, що се отнася до опцията да взе участие във властта.

Разбира се, сериозните разграничителни линии с ГЕРБ остават - войната в Украйна и военната помощ за Киев, както и " джендър " тематиката, изразяваща се в неподкрепа на Истанбулската спогодба, са единствено две от тях. Но умерено би могло да се каже, че колкото по-незначителна става като парламентарно присъединяване Българска социалистическа партия, толкоз " по-скъпо " съумява да търгува поддръжката си. Не е невероятно Нинова да обещае гласове за кабинет, излъчен с първия мандат, и за съответни негови политики, а " конфликтните " тематики просто да останат отвън сделките. И надлежно ГЕРБ да търси поддръжка за евроатлантическите си начинания в Народното събрание от ПП-ДБ да вземем за пример.

Макар публично до момента ГЕРБ, Движение за права и свободи и БСП да не са управлявали в коалиция, общите гласувания на трите обединения имат дълга история. Заради последните ремонти в Изборния кодекс, с които се върна гласуването с бюлетина, те получиха прозвището " хартиена коалиция ". Във втория мандат на Борисов като министър председател пък тези партии бяха в основата на бламирането на измененията в Конституцията, касаещи правосъдната промяна, поради което Христо Иванов си подаде оставката,

Излъчените от тези три партии членове на Висш съдебен съвет поддържаха Иван Гешев за основен прокурор, а Сотир Цацаров бе определен за началник на КПКОНПИ отново от техните депутати.

И най-после, само че не на последно място по значимост, представители на тези три партии са глобени по закона " Магнитски " - Владислав Горанов, Делян Пеевски, Румен Овчаров.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР