Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова премиерът Кирил Петков да

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова премиерът Кирил Петков да
Коментари Харесай

ГЕРБ видя атака срещу “Булгаргаз“ и поиска разследване за изтеклия договор за азерския газ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани министър председателят Кирил Петков да разпореди на ДАНС инспекция за приключване на информация по контракта с доставките на газ от Азербайджан. От ГЕРБ заподозряха проведена офанзива по държавната компания " Булгаргаз ", която цели да обслужи частни ползи. В понеделник ГЕРБ даде първата за годината си конференция, в която насочи упреци към ръководещите още за рекордните цени на тока и газа, инфлацията и Covid-кризата.

" Поколения политици са водили с азерите извънредно прагматична, другарска политика. Помните, когато с президента Алиев откривахме олимпийските игри в Баку и то в миг, в който Европейски Съюз бойкотираха игрите. От Eвросъюза ми позволиха и аз отидох. Чувам, че към този момент има остро писмо, което се крие. Дали е по този начин не мога да знам. Аз бих посъветвал министър председателят да разпореди на ДАНС да се откри кой и по какъв начин е изминал договора”, разяснява Борисов.

По думите му в случай че не се откри провинен, подозренията са, че се прави съзнателно.

“Той (бел.ред. договорът) изтече ден, откакто “Булгаргаз " го даде на Министерския съвет. Господин Павлов, който управлява “Булгаргаз ", беше длъжностен министъра в държавното управление на Радев, сегашният също. Ударът по “Булгаргаз ", който се готви, ме води до мисълта, че желаят да вършат нещо с “Булграгаз”, разяснява Борисов.

Според ГЕРБ “Булгаргаз “ е подложен на офанзива от страна на страната, като държавното сдружение е изправено пред банкрут, от който може да се възползват частни газови търговци за сметка на битовите и индустриални консуматори в България.

Според някогашния министър на енергетиката Делян Добрев новите ръководещи приготвят политическо предопределение за нов ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране:

" Чувам, че просто имат претендент от тяхната партия - Сабрутев, до колкото разбрах - народен представител от " Продължаваме промяната ", който готвят до края на месец януари да стане ръководител на КЕВР. Той е освен политически обагрен, само че той е и неопитен. Той не може да се оправи с тази задача ", уточни Добрев.

Снощи Кирил Петков в изявление за Нова телевизия се разгласи за премахване от поста ръководителя на КЕВР на Иван Иванов. Според Петков това би трябвало да стане още през януари.

От ГЕРБ се оповестиха още за незабавни ограничения за преодоляване на инфлацията.

" Българите обедняват и бизнесите банкрутират, ние призоваваме за незабавни и съответни ограничения за преодоляване на тази галопираща инфлация ", разяснява Александър Иванов от ГЕРБ.

От ГЕРБ показаха графики, които демонстрират повишение на равнищата на инфлация, на цените на газа, горивата и потребителските цени през 2021 година Показват и съпоставяне на разноските на държавното управление през декември 2020 година, когато те са 7,82 милиарда лева и декември 2021 година - 9,06 милиарда лева Показана беше и графика, съгласно която са били употребявани 4 милиарда и 640 млн. лв. от фискалния запас към декември, а предходните четири години са били употребявани общо 3,7 милиарда лева Както и друга скица, която демонстрира, че дефицитът в страната за 2021 година е 4 милиарда лева, до момента в който през 2020 година е бил 3,53 милиарда лева Александър Иванов съобщи, че " смяната е в отрицателен тренд и в отрицателни върхове ".

Според водача на партията Бойко Борисов няма по какъв начин след април, когато е почнало повишението, министрите на стопанската система, финансите и енергетиката да не са забелязали това. По думите му те не са подхванали компенсиращи ограничения, което да докара до закъснение на растежа. Според Борисов остава прикрито от обществото, че 9 милиарда лв. са били разноските на държавното управление за декември. Той означи още, че България продължава да бъде без бюджет за 2022 година, както и да няма утвърден План за възобновяване и резистентност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР